Att årets Almedalsvecka präglades av det kommande valet gick inte att missa. Representanter från alla riksdagspartier var verkligen i sitt esse när de sprang omkring på Visbys gator med fulltecknade seminariekalendrar.
För byggbranschens räkning toppade Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Emma Hult seminarielistorna. Hon deltog i hela 17 seminarier som handlade om allt från klimat till jämställdhet.
Seminarium som behandlade ämnet byggande var hela 340 stycken och orden hållbarhet, träbyggnad, klimat, digitalisering och bostadsbrist trendade innehållet.
Under onsdagen delade samhällsbyggararenans spanarpanel med sig av sina personliga intryck från Almedalsveckan. Frågan om den svajande bostadssektorn och finansiering av bostadsköp engagerade panelen.
– Politiken reagerar fortfarande med förnekelse, som om nedgången bara berör ett lyxsegment och därmed är ett avgränsat problem, vilket är helt fel. Vi står inför ett skifte som ingen vet hur det slutar, jag är orolig för en kris som fortsätter eskalera, menade Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke. Alla frågor är ställda, alla analyser gjorda, det som saknas nu är handling.
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna, menade att det måste finnas en tydligare processbeskrivning, olika steg vi ska passera. Vilken output ska levereras?
– Det är dags att gå in på huret. Hur ska vi samverka, vi har pratat om att länge. Sättet att träffas i rundabordssamtal är väldigt välkommet. Paneler är en bra form, en otroligt bra händelse. Men bra att komma ner på djupet också.
– Vi i byggbranschen behöver bestämma oss för vad vi vill att politiken ska göra. Sätta standarder, ta beslut, så vi inte hittar på en massa olika modeller. Det behöver rensas i rabatten, sade Fredrik Drotte, stadsutvecklingsansvarig, ÅWL Arkitekter.
Digitalisering har också varit stort under Almedalsveckan. Panelen ser stora möjligheter men några menade att vi fortfarande är långt från AI i vår vardag, i plan- och byggprocess i kommunhus och på byggen.
– Vi kan skicka paket och följa dem världen över men å andra sidan är det omöjligt att hitta remisser inom vården. Det visar digitaliseringens båda ansikten, sade Elise Grosse, arkitekt/hållbarhetsspecialist, White Arkitekter, och fortsatte:
– Det finns aktörer och länder som går framåt med stormsteg. Det är intressant att se var innovationen sker. Det är företag som IBM och Microsoft som har flest patent inom bygg internationellt sett.
Det var endast fem av åtta partiledare som närmade sig byggbranschen i sina tal under veckan.
På måndagen äntrade vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt Almedalsscenen. Han talade bland annat om ett av veckans trendord, bostadsbristen.
– TV bjuder in mig till debatt efter debatt om brott och straff. Men när jag möter väljare runt om i landet så pratar vi om att bygga bort bostadsbristen... Det är inte konstigt att människor börjar tänka mer på om de lever hållbart. Är det inte dags att sätta upp solceller när vi bygger om sommarstugan?
Stefan Löfven, Socialdemokraterna, fortsatte i samma spår när även han under torsdagens tal bland annat sa att:
– Vi genomför 2000-talets hittills största byggprogram, för att bekämpa bostadsbristen och trångboddheten.
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, talade mycket om vård och omsorg då hon på fredagen lovade:
– Vi vill höja bostadstillägget och höja taket så att fler äldre har råd att flytta till ett trygghetsboende.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, lördagstalade och stod för veckans kioskvältarreform, att införa ett ROT-avdrag på installation av hemlarm.
Sist ut var vice statsminister Isabella Lövin, Miljöpartiet, som var bekymrad över klimatet:
– För ungefär en månad sedan var det en högtidsstund i Rosenbad. Nio av de tyngsta branscherna i Sverige lämnade då över sina handlingsplaner till regeringen för att bli fossilfria till år 2045. Det var stålbranschen, betongbranschen, cementindustrin, skogen, åkerinäringen, dagligvaruhandeln, byggsektorn, gruvorna och flyget.