Varan har lagts till i varukorgen

Nya förenklade regler för drönare

dronare
Transportstyrelsen vill med de framtagna reglerna göra det enklare och säkrare att flyga med drönare över hela landet. Foto: Mostphotos
Transportstyrelsen har tagit fram nya regler för drönare som börjar gälla den 1 februari. Bland annat tas tillståndskravet bort för drönare som väger under 7 kg.

Transportstyrelsens nya regler grundas i ett behov att främja den svenska teknikutvecklingen, göra luftrummet säkrare och minska onödiga stängningar av kontrollzoner vid exempelvis flygplatser. De ökade riskerna som tillkommer när allt fler drönare befinner sig i det svenska luftrummet ska nu minska genom de enklare och tydligare reglerna.

Kan ge böter eller fängelse

Den som flyger drönare måste känna till vilka regler som gäller för att få flyga, annars riskerar man böter eller i värsta fall fängelse. Hittills har strikta regler gällt och många har därför inte kunnat använda sina drönare.

Fotografera och undersöka miljöer

Drönare används idag flitigt av både företag och privatpersoner för att bland annat fotografera och undersöka miljöer runtom i Sverige. De nya reglerna möjliggör för drönarförare att testa nya produkter och användningsområden. Målet är att det ska vara enkelt att använda drönare samtidigt som säkerheten för allmänheten ökar.

Regler för drönare under sju kilo:

  • Märk din drönare.
  • Flyg inom synhåll.
  • Flyg max 120 meter från marken.
  • Flyg minst 5 kilometer från flygplatser och max 50m höjd inom flygplatsernas kontrollzon.
  • Flyg inte över olycksplatser.
  • Flyg inte över kärnkraftverk, fängelser, naturreservat och militära områden.

För den som vill veta mer om reglerna har Transportstyrelsen tagit fram informationssidan Min drönare. Där man förutom att ta del av reglerna även kan se vart det är tillåtet att flyga. 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Säkerhet- och larmsystem Teknik Transportsystem
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial