Varan har lagts till i varukorgen
Ny tvärvetenskaplig professur i arkitektur och ekonomi
Arkitektur 19 jan 2018
chalmers_bild på skolan_magnus-binnerstam_740x413
En ny tvärvetenskaplig professur inrättas på Chalmers i Göteborg. Foto: Magnus Binnerstam
Sveriges första tvärvetenskapliga professur i arkitektur och ekonomi instiftas på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Syftet är att det ska bidra till långsiktigt ökade fastighetsvärden.

Initiativet till professuren kommer från Maria och Magnus Månssons stiftelse som också finansierar deltidsprofessuren.

Positivt med ny professur

Den långsiktiga, konstnärliga deltidsprofessuren, med inriktning mot form, teknik och ekonomi, inrättas på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.

– Vi är självfallet mycket glada för att Magnus Månsson går in och stöttar denna professur som ökar våra möjligheter till en snabbare kunskapsutveckling inom det viktiga området mellan arkitektur och ekonomi. Området är en naturlig del när framtida stadsmiljöer planeras och helt nödvändigt för att med begränsade resurser utveckla ett hållbart samhälle, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd på Chalmers i ett pressmeddelande.

Kan ge ny typ av rådgivning

Liknande akademiska tjänster som kopplar samman ekonomi och arkitektur finns redan i flera europeiska länder och instiftandet av tjänsten ska bidra till att ge arkitekter en utbildning som kan ge fastighets- och byggbranschen en helt ny typ av rådgivning.

– Vi arkitekter har ett ansvar, inte bara för formen utan även för projektets ekonomiska aspekter, inte minst med tanke på det nya läget på bostadsmarknaden, säger Magnus Månsson, koncern-vd på Semrén & Månsson och adjungerad professor på Chalmers till Fastighetstidningen.

Tjänsten utlyses i början på 2018 och målsättningen är att den tillsätts innan sommaren.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Utbildning
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial