Varan har lagts till i varukorgen
Äntligen start för AMA Funktion
AMA 22 jan 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Jan-Olof Edgar presenterade planerna kring AMA Funktion i förra veckan. FOTO: Viktor Ginner
  Byggbranschen har diskuterat frågan i många år. Och nu händer det. Arbetet med att ta fram AMA Funktion är igång.

  Svensk Byggtjänst har påbörjat utvecklingen av en helt ny del i referensverket AMA. Det handlar om AMA Funktion. Fokus i den nya delen är funktionskrav för upphandling av totalentreprenader och i förra veckan gick det officiella startskottet för arbetet som nu väntar.

  De traditionella AMA-utgåvorna är inriktade på utförandeentreprenader där tekniska krav och lösningar föreskrivs. I denna nya del är det i stället funktionskraven som är i fokus, berättar Jan-Olof Edgar som är chef för AMA på Svensk Byggtjänst.

  jo_portrait_webb Jan-Olof Edgar. Foto: Tobias Sterner

  – Det innebär att en entreprenör som svarar på en sådan här förfrågan ska föreslå tekniska lösningar också. Det förskjuter en del av projekteringen mot att entreprenören ansvarar för detaljprojekteringen, säger Jan-Olof Edgar.

  Mångårig entreprenadform

  Totalentreprenader har tillämpats sedan 1974. Ända sedan införandet har byggbranschen diskuterat behovet av hjälpmedel för att upprätta förfrågningsunderlag. Men det är först nu det ska bli av.

  Totalt kommer ett 50-tal experter och konsulter att involveras i projektet. Genom arbetsgrupper och med hjälp av särskilda utredare ska en bred tvärfacklig kompetens knytas till arbetet.

  I en första etapp av projektet är planen att ta fram en prototyp, genomföra tester och förankra AMA Funktion i branschen. På Svensk Byggtjänst kommer det att finnas två huvudutredare och lansering är planerad till första kvartalet 2020.

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  AMA Upphandling Projektering
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial