Varan har lagts till i varukorgen
AMA bygger Sverige nu som då
AMA 8 jan 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  I kontrast till börskrascher och världskrig fanns under 50-talet en entusiasm inför att utveckla byggandet. Foto: Bild ur Håkan Bergströms film "Staden växer" (1955).
  I vår lanseras AMA Hus 18. Då har snart 70 år gått sedan första utgåvan. I ett nytt TV-inslag berättar Thomas Lundgren om referensverkets historia.

  Thomas Lundgren, produktområdeschef på Svensk Byggtjänst, tog sig en titt i arkiven förra året. Det resulterade i en presentation vid AMA konvent 2017. Presentationen bjöd på en historisk resa till en tid då trångboddhet och usla levnadsförhållanden rådde på många håll i Sverige. Ett redskap för att utveckla bostadsbyggandet blev AMA.

  När AMA Hus 18 kommer i vår, nästan 70 år efter den första utgåvan, är det fortfarande ett av byggbranschens allra viktigaste dokument. Idag finns referensverket för alla teknikområden.

  thomas-l-portrait Thomas Lundgren. Foto: Viktor Ginner

  – AMA ger en bättre boendemiljö, en bättre infrastruktur och en bättre samverkan. Och det är samma samverkan nu som då, säger Thomas Lundgren.

  Se presentationen igen

  I ett TV-inslag finns nu en ny chans att höra delar av Thomas Lundgrens presentation kring historien om AMA. Inslaget spelades in vid de så kallade Barnrikehusen runt Stickelbärsvägen och Körsbärsvägen i Stockholm.

  Husen är resultatet av en statlig satsning som inleddes 1935. Tanken var att ge barnrika och "mindre bemedlade" arbetarfamiljer en möjlighet att bo i rymliga lägenheter med bekvämligheter som avlopp, vatten och el.

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  AMA Arkitektur Bostäder Samhällsplanering Samverkan
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial