Den nya Elsäkerhetslagen, SFS 2016:732, trädde i kraft den första juli förra året. Den innebär att alla företag som arbetar med elinstallationer bland annat ska ha ett egenkontrollprogram. Om man arbetar på en annan anläggning ska man dessutom vara anmäld till Elsäkerhetsverkets företagsregister.
Företaget måste ha ett egenkontrollprogram som säkerställer att de elinstallationsarbeten som företaget utför uppfyller gällande lagstiftning.
Vår förhoppning är att skapa en sundare konkurrens bland de seriösa aktörerna och göra det svårare för de oseriösa att sälja sina tjänster.
Innan lagen trädde i kraft skulle alla installationsföretag som utför elinstallationer på annans anläggning ha registrerat sig till Elsäkerhetsverkets register. För de som efter detta datum inte finns i registret är det olagligt att utföra installationer på annan anläggning.
–Det har kommit in anmälan mot flera hundra företag. En anmälan kan innehålla ett antal annonser om olika erbjudanden på olika installationstjänster, säger Anders Richert, teknisk direktör och avdelningschef på Elsäkerhetsverket.
Ett problem idag är att många av installationstjänsterna annonseras på nätet, som till exempel Blocket.
– Här kan de snabbt ändra i eller helt ta bort en annons. Det har vi sett när vi har fått anmälningar, att ett företag som inte får erbjuda elinstallationstjänster snabbt byter skepnad, formulerar om sitt erbjudande eller helt försvinner från Blocket eller modifierar sin egen hemsida, säger Anders Richert.
Att Elsäkerhetsverket numera kan utöva tillsyn över elinstallationsföretag är en viktig nyhet i elsäkerhetslagen. Men att komma åt oseriösa aktörer är alltjämt svårt.
– Hur ska vi bedriva tillsyn över någon som hävdar att de inte gör några elinstallationer? Där har konsumenterna en viktig roll genom att välja bort de företag som inte finns registrerade, säger Anders Richert.
Elsäkerhetsverket har skickat ut brev till många av företagen som har fått en anmälan. Bland de anmälda företagen finns flera enmansföretag som har trott att de arbetat lagligt. De har varit auktoriserade sedan lång tid tillbaka och har arbetat på som tidigare utan att uppmärksamma att elsäkerhetslagen har förändrats. I en del fall har företagen erbjudit elinstallationer under ett namn men sedan haft ett annat företagsnamn som varit registrerat hos Elsäkerhetsverket.
Anders Richert tycker det är lättare att reda ut dessa ärenden efter att den nya lagen börjat gälla.
– Nu när företagets arbetssätt finns dokumenterat i ett egenkontrollsprogram är det mycket lättare att gå igenom och diskutera och se var det har brustit och samtidigt få företaget att rätta till bristen. Här är det en klar fördel med den nya lagen.
Med de företag som inte hört av sig efter att de har fått ett brev eller som Elsäkerhetsverket inte kommer i kontakt med via telefon, kan man gå vidare med i ett så kallat föreläggande. Det kan till exempel innebära att myndigheten kräver att företaget ska komplettera sina uppgifter eller registrera sig. I ett senare skede kan det även bli aktuellt med vite, om de inte rättar sig, eller ett förbud att utföra elinstallationstjänster. Så långt har det inte gått ännu för något företag.
Elsäkerhetsverket har nu anställt två personer som till stor del ska arbeta med denna tillsyn.
– Vi ser stora möjligheter att arbeta mer proaktivt idag. Vi har försökt tidigare men har inte riktigt haft resurser att arbeta på det här sättet. Den nya lagen hjälper oss mycket i detta arbete. Vår förhoppning är att skapa en sundare konkurrens bland de seriösa aktörerna och göra det svårare för de oseriösa att sälja sina tjänster.
– Sen kommer det alltid att finnas nya trix för oseriösa företag att försöka kringgå reglerna. Det går aldrig att täppa till alla hål.