Varan har lagts till i varukorgen

Soldriven villa byggs för att klara tufft klimat

Elproduktion 19 feb 2018
villa
Den soldrivna villan står i centrum av ”Zero Sun project”, ett realtidsexperiment som ska utmana dagens energimarknad – och göra solenergin tillgänglig för fler. Hoppas Skellefteå Kraft som bygger huset. Foto: Skellefteå kraft
Skellefteå Kraft bygger det första helt soldrivna huset anpassat för norra Sveriges klimat. Villan ska drivas av ett självförsörjande energisystem och ska inte kopplas in på vare sig el- eller fjärrvärmenätet.

 Skellefteå Kraft bygger tillsammans med Deromegruppen en soldriven villa helt frånkopplad från elnätet. Villan ska anpassas efter klimatet i norra Sverige med ojämnt fördelade soltimmar och mörka vintrar.

Det första hus som testats så långt norrut

Projektet ska realtidstesta ett nytt självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Systemet är det andra av sitt slag i världen och det första som har testats i en miljö så här långt norr ut.

– En av de främsta finesserna med det nya energisystemet är att alla komponenter samspelar så smart att det kan producera egen energi även när solen inte skiner, vilket är unikt, säger Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Erfarenheterna kan inspirera fler

Han hoppas att projektet kommer att lära de mycket om nya, klimatsmarta energisystem och att erfarenheterna förhoppningsvis på sikt kommer att kunna vara till nytta för fler projekt.

Energisystemet är framtaget i nära samarbete med Hans-Olof Nilsson som själv byggt ett uppmärksammat självförsörjande hus i Göteborg. Övriga aktörer i projektet är Deromegruppen och dotterbolaget A-hus som levererar huset, Power Cell som levererar bränslecellssystemet och Schneider Electric levererar sin Ecostruxture lösning.

Energicentral installeras i garaget

Konstruktionen på den 140 kvadratmeter stora villan, som kommer från A-hus standardsortiment, blir precis samma som i ett vanligt hus utan någon specialanpassning annat än att fönstren har lite bättre energivärde. Skillnaden är att det installeras en energicentral i garaget för att kunna förse huset med egenproducerad energi året om.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss som energibolag att testa ny teknik och se hur den kan bidra till förnybar energiförsörjning och ett mer hållbart boende, säger Christoffer Svanberg.

När huset byggts klart i juni i år ska det bli möjligt för allmänheten boka in sig för att bo i huset. 

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Energieffektivisering Energi Hållbarhet
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter