Varan har lagts till i varukorgen
Passivhuscentrum blev nytt bygginstitut
Renoveringar 21 feb 2018
bildande_bulidingfuture_huvudbild
Stämningen var på topp när Building Future Institute bildades. Foto: Louise Hulgaard
När Alingsås kommun beslutade att lägga ner Passivhuscentrum Västra Götaland som funnits i tio år, bestämde sig det engagerade teamet att fortsätta arbetet med hållbar utveckling i en annan form.

I januari 2018 blev det en nystart när de tidigare anställda startade den ekonomiska föreningen Building Future Institute. Målsättningen är samma som tidigare.

Vårt bidrag till världens överlevnad är att hjälpa bygg- och fastighetsbranschen att uppnå miljömålen. Vi brinner för att knuffa på utvecklingen i rätt riktning, säger Per Andersson, projektledare vid nystartade Building Future Institute.

Verksamhet med drivande kraft

Den pånyttfödda verksamheten fungerar som en slags katalysator för att främja hållbar nyproduktion, ombyggnation och renovering, men också samhällsutvecklingen i stort. Verksamheten är bred och innehåller allt från utbildningar, seminarier, information, rådgivning och utvecklingsprojekt inom hållbarhetsområdet. Men det kan också handla om konsulttjänster som utredningar, projektstöd och produktutveckling. Uppdragsgivarna kan till exempel vara regioner, landsting, kommuner, företag och branschorganisationer.

Per Andersson framhåller att en väldigt viktig del handlar om att ha rätt kunskap för att kunna göra hållbara val med människan och hela livscykeln i fokus. Det innefattar till exempel råvaruutvinning, tillverkning, användning, och avfallshantering inklusive alla transporter och all energiåtgång i mellanleden.

Helikoptersyn på branschen

Det räcker inte med att det finns miljömål om branschen inte vet hur den ska göra för att uppnå målen. Per Andersson lyfter fram utbildning, rådgivning och goda exempel som förutsättningar för att lyckas med hållbar utveckling.

– En verklig styrka är teamets medarbetare och bredd. Vi har alla lång erfarenhet inom hållbarhetsområdet. Vår helikoptersyn och spetskompetens gör det möjligt att arbeta både strategiskt och operativt. Vi ser oss som ett kompetenscentrum, en katalysator för hållbart byggande, säger Per Andersson.

Vår helikoptersyn och spetskompetens gör det möjligt att arbeta både strategiskt och operativt. Vi ser oss som ett kompetenscentrum, en katalysator för hållbart byggande.

Lerum satsar på hållbarhet

Medarbetarna är utspridda på olika platser i Sverige, men det fysiska kontoret är placerat i området Garveriet i Floda. Det är ett samhälle som ligger i Lerums kommun i Västra Götalands län. Platsen är passande eftersom ett hållbarhetscentrum håller på att utvecklas där.

Lerums kommun strävar också efter att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare. Västra Götalandsregionen har dessutom målsättningen att bli fritt från koldioxid till år 2030.

Bakgrund

Passivhus är en samling byggtekniker för att skapa energisnåla hus. Teknikerna kan tillämpas både på småhus och flerbostadshus.

I december 2007 startade Passivhuscentrum i Västra Götaland. Från början var det mer en lokal och kommunal satsning i Alingsås. Verksamheten utvecklades under åren och växte till en av Sveriges ledande verksamheter för att främja hållbart och energieffektivt byggande.

När det blev klart att kommunen inte kunde söka stödet för att bli ett nytt nationellt informationscentrum för hållbart byggande, fattade huvudägaren Alingsås kommun beslutet om att lägga ner Passivhuscentrum.

Några veckor före nedläggningen, vid årsskiftet 2017, utsåg Energirådgivarna Passivhuscentrum Västra Götaland till Årets energirådgivare 2017 i kategorin organisationer.

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Hållbarhet Bostäder Energieffektivisering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter