Varan har lagts till i varukorgen
Lär svenska med språkapp för yrkesverksamma
Utbildning 9 feb 2018
lexion
Med appen Lingio ska kommunikationen mellan anställda i bygg- och anläggningsbranschen överbryggas. Foto: Tobias Sterner
Appen Lingio som innehåller listor med arbetsrelaterade ord har tagits fram av Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna tillsammans med apputvecklaren Lingio.

Appen är kostnadsfri och innehåller cirka 2000 bygg- och anläggningsrelaterade ord, det finns ljudinspelningar med röstskådespelare till alla ord och en tematisk indelning. Arbetsmiljö, produktion, etik och material är några av orden som finns i ordlistan.

I dagsläget finns ordlistan på engelska, arabiska och svenska. I framtiden kommer språk som tigrinja, dari och farsi att implementeras samt fler yrkesspecifika ord, bilder och ord i relevanta yrkessituationer.

Fungerar på alla smarta telefoner

Appen finns både till Iphone och Android-telefoner. Den ska underlätta kommunikationen mellan yrkesverksamma i den svenska bygg- och anläggningsbranschen där många inte har svenska som första språk.

Förutom den branschspecifika kunskapen kan man också lära sig annan relevant språkkunskap inom exempelvis säkerhet, installationer, reparationer och jargong i fikarummet och ute på byggen. Kursen är uppbyggd i dialoger för att ligga så nära verkligheten som möjligt.

- Tanken är att alla som kommer i kontakt med branschen och behöver stöttning när det gäller språket ska kunna ta fram appen som stöd. Förutom att man översätter exempelvis arabiska kommer appen även att ha en chattfunktion som låter användaren lära sig svenska tillsammans med andra användare, berättar Yashar Moradbakhti, vd Lingio på Installatörsföretagens webbplats.

Elteknisk svenska

En elteknisk utbildning är framtagen i samarbete med elbranschen och lanseras på fem språk: engelska, arabiska, franska, farsi och tigrinja.
Lingio har dessutom en digital ordlista med nästan 17 000 eltekniska svenska ord med översättningar från hela sexton olika språk. 

Så här når du ordlistan

Sök "Lingio" i Google Play eller App Store. Ladda ner appen, öppna och tryck på den orangea loggan i nere högra hörnet. Scrolla sedan ner till "Byggindustri"/"Construction Industry" för att få tillgång till ordlistan.

Observera att du måste ha engelska, svenska eller arabiska inställt som språk, annars kommer du inte att hitta ordlistan.

 

OM Lingio

Lingio har arbetat med apputveckling riktat till nyanlända sedan 2015.
Har avtal med Länsstyrelsen, så att alla som söker uppehållstillstånd i Sverige har tillgång till Lingios språkapp från dag ett.
Samarbetar med Arbetsförmedlingens projekt Jobskills.se.

 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Utbildning
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Lingio

Lingio har arbetat med apputveckling riktat till nyanlända sedan 2015.
Har avtal med Länsstyrelsen, så att alla som söker uppehållstillstånd i Sverige har tillgång till Lingios språkapp från dag ett.
Samarbetar med Arbetsförmedlingens projekt Jobskills.se.

 

Fördjupningsmaterial