Hej Anders! Ni har nyligen avslutat det EU-finansierade samarbetsprojektet NEED4B som går ut på att stimulera energiekonomisk byggnation. Berätta vad ni har lärt er?
– Vi har haft stor nytta av forskningen och har också infört en del tekniska lösningar i vår produktion. Men det är framförallt beteendestudierna kring hur man använder tekniken som givit oss insikter.
Går det att göra mer för att komma ner i energiförbrukning med material- och byggteknik?
– Vi har kommit till en teknisk nivå där klimatskalet motsvarar tre vinterjackor. Det hjälper inte mycket att sätta på en fjärde. Visst går det att ytterligare trimma på tekniken och att förfina isolermaterialen, men det är inte där vi kapar energi. Istället måste vi se vilka andra faktorer som kan påverka. Brukarbeteende är en sådan lågt hängande frukt.
Resultatet av 6 000 forskartimmar är alltså att den mänskliga faktorn är det som avgör om man pressa ner energiförbrukningsnivåerna eller inte. Hur kommer det sig?
– Vi är generellt sämre som brukare idag än för bara ett par generationer sedan. När vi var tvungna att hämta ved och bära vatten, då tänkte man på förbrukningen. Idag trycker vi på en knapp och vrider på en kran och så har vi varmvatten och värme. Det är medvetandet kring detta som måste öka både i branschen och bland konsumenterna. Den lågt hängande frukten verkar vara den svåraste att plocka. Hur ska vi nå den?
– Vi på Derome kommer att satsa på bra användarmanualer och tydlig information till de som ska bo i våra hus om hur styrningen av tekniken fungerar. Vet man det, och dessutom får veta hur enkelt man själv kan påverka energiförbrukningen genom sitt beteende, då når vi dit vi vill.
OBS! Hela denna artikel är skriven av Informationscentrum för hållbart byggande.