Varan har lagts till i varukorgen
Svårast hitta rätt kompetens i byggbranschen
Kompetens 3 apr 2018
kompetens
För att hitta rätt kompetens kan man få leta länge. Rekryteringsproblemen får allvarliga konsekvenser för många företag, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Foto: Mostphotos
Vart tredje företag uppger att problemen med att hitta rätt kompetens hindrat en planerad expansion. Svårast att rekrytera personal är det inom bygg- och installationsbranschen, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

Sju av tio företag som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Svårigheterna finns inom hela näringslivet och i hela landet, visar undersökningen ”Jobbskaparna larmar. Kompetensbristen ökar” från Svenskt Näringsliv.

En förutsättning för att kunna växa

Andelen företag som har svårt att hitta den kompetens de behöver har ökat kraftigt. För fyra år sedan svarade 53 procent av företagen som försökt att rekrytera att det varit svårt att hitta rätt kompetens.

Idag har den andelen ökat till 72 procent, en ökning med 19 procentenheter.

– Att företag hittar rätt kompetens är en förutsättning för att de ska kunna växa och skapa välstånd, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Riktade insatser behövs

För att förbättra kompetensförsörjningen krävs riktade satsningar som höjer utbildningarnas kvalitet och som gör att de bättre motsvarar efterfrågan på arbetsmarknaden, menar Carina Lindfelt. Det behövs även breda reformer som gör arbetsmarknaden mer öppen och inkluderande.

 

carina-lindfelt-1
Carina Lindfelt. Foto: Svenskt näringsliv
Bevaka ämnen i artikeln

Kompetens Elinstallation Utbildning
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

carina-lindfelt-1
Carina Lindfelt. Foto: Svenskt näringsliv