Varan har lagts till i varukorgen

Stoppar handeln av störsändare

Teknik 26 apr 2018
jammer
Med några enkla knapptryck kan man klicka hem en störsändare från nätet. Nu vill Elsäkerhetsverket stoppa köpen i tullen. Att Sverige ligger i framkant i användandet av trådlös teknik ger landet en ökad sårbarhet mot just störsändare, visar en undersökning från Elsäkerhetsverket. Foto: Tobias Sterner
Störsändare som kan störa ut trådlös kommunikation har blivit vanligare. Elsäkerhetsverket har i samarbete med Post- och telestyrelsen och Tullverket genomfört ett projekt som ska hjälpa till att få stopp på försäljningen av störsändare.
En störsändare kan ge stora konsekvenser om den används i skadligt syfte. Att inneha en störsändare är förbjudet enligt förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation. Det innebär att det är en produkt som inte säljs i de vanliga butikerna. Det är bara ett fåtal myndigheter som är undantagna från lagen och får inneha störsändare.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Telekommunikation
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter