Varan har lagts till i varukorgen
De får roboten att bygga väggar
Produktion 10 apr 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Julia Fransson är VD på företaget som utvecklar roboten. Foto: Viktor Ginner
  Nordbygg pågår för fullt och gästas bland annat av företaget bakom en ny sorts robot. Uppgiften som roboten utför är att montera gipsskivor. Redan i förra veckan fick Svensk Byggtjänst en demonstration.

  Företaget Build-r har utvecklat en robot som bygger väggar. Dag som natt. Med flera tunga aktörer i ryggen presenteras innovationen under Nordbygg som pågår just nu. Dock utan att själva roboten är på plats.

  I förra veckan besökte Svensk Byggtjänst i stället robotens hem i Eskilstuna för att se hur den arbetar. Utvecklingen sker I det gamla industrilandskapet i Munktell Science park.  

  portrait_julia_webb Julia Fransson. Foto: Viktor Ginner

  – Vi har valt gips för att det är ett vanligt arbetsmoment på byggarbetsplatsen och det är repetitivt och tungt. Vi ser också att roboten kan komma in och jobba på nätterna medan snickarna är där på dagen så att man utökar dygnets aktiva timmar på arbetsplatsen, säger företagets VD Julia Fransson.

  Det är den storskaliga prototypen av systemet som utvecklas just nu inom ramen för ett projekt som är delfinansierat av Smart Built Environment och drivs tillsammans med NCC och ABB. Målet är att testa roboten i produktion redan i sommar i ett projekt på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  Produktion Teknik
  Fackområden

  Husbyggnad
  Mer i ämnet

  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial