Varan har lagts till i varukorgen
Så mycket renoverar svenskarna
Renoveringar 23 apr 2018
huvudbild_snickare
Under februari omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 3,49 miljarder kronor. Foto: Robert Kneschke
Renoveringsindex är en ny tjänst som visar hur mycket svenskarna renoverar. Indexet baseras på statistik om utnyttjat rotavdrag samt handel med renoveringsmaterial.

Bakom initiativet står Sveriges största leverantör av garageportar, Garageportexperten.

– Vi har sett att det saknas ett mått på hur mycket svenskarna renoverar. Med Renoveringsindex kan vi följa utvecklingen och se hur väl svenskarna tar hand om sina hus och lägenheter, säger Mikael Holmstrand, vd på Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex i ett pressmeddelande.

Statistik från SCB och Skatteverket

Renoveringsindex baseras på Skatteverkets statistik om utnyttjat rotavdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar.

Enligt preliminära siffror från Skatteverket köpte svenskarna rot-avdragsberättigade tjänster för minst 1,9 miljarder kronor under februari. Samtidigt omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 3,49 miljarder kronor.

Renoveringsindex gör det möjligt att följa trenderna.

Begränsningar i rotavdraget

Sänkningen av rotavdraget och förändringar i bolånekraven ledde till att köp av renoveringstjänster som är berättigade med rotavdrag minskade med 17 procent under 2017 jämfört med året innan.

– Vi vet att begränsningarna i rotavdraget har gjort villaägare mer försiktiga när det kommer till renovering. På sikt betyder det att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde. Renoveringsindex gör det möjligt att följa trenderna, säger Mikael Holmstrand.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial