Varan har lagts till i varukorgen
600 solcellspaneler installeras på slottet
Elinstallation 24 apr 2018
kungen_solceller
Kungen är med när solcellspaneler installeras på taket till Stockholms slott.Från och med den första juni beräknas den nyinstallerade solcellsanläggningen kunna börja producera el. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se.
Kung Carl XVI Gustaf fick 600 solcellspaneler i födelsedagspresent av Statens fastighetsverk när han fyllde 70 år. Nu monteras och installeras solcellerna på taket till Stockholms slott.

Sammantaget beräknas installationen av de 600 solcellspanelerna ta omkring sex veckor. Anläggningen är planerat av vara driftsatt och klar den första juni.

I förra veckan tog kungen personligen emot solcellspanelerna när de fraktades upp på taket till Stockholms slott. Solcellspanelerna håller nu på att installeras på en 1 000 kvadratmeter stor yta.

Svårt få tillstånd för historisk byggnad

Eftersom slottet är en historisk byggnad, med mycket höga kulturvärden, var det inte självklart att tillståndsmyndigheten Riksantikvarieämbetet skulle säga ja till att placera solcellspanelerna på taket. Ett av skälen till att Riksantikvarieämbetet ändå godkände projektet är att Stockholms slott har ett tak som gör att solcellerna inte påverkar den visuella upplevelsen av byggnaden.

Slottet har ett pulpettak med flack lutning som gör att solcellspanelerna inte behöver synas, varken från borggården eller från något annat håll, förklarar Erik Kampmann, slottsfogde och chef för Stockholms slottsförvaltning.

El till belysning, pumpar och ventilation

I sommar kommer elen från solcellerna på slottet bland annat gå till kyla och ventilation. Den kommer även att användas som hushållsel till datorer, belysning och pumpar som hör till avloppen på slottet. Statens Fastighetsverk räknar med en årlig produktion på 170 MWh, vilket motsvarar minst tolv procent av slottets årliga elförbrukning. 

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Energi Miljö
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter