Varan har lagts till i varukorgen
Vallastaden 2017 är igång
Arkitektur 4 sep 2017

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Vallastadens bo- och samhällsexpo pågår till den 24 september. Foto: Viktor Ginner
  Sveriges största bo- och samhällsexpo har startat. I helgen var det nämligen premiär för Vallastaden 2017 i Linköping. Svensk Byggtjänst besökte stadsdelen ett par dagar före invigningen.

  Det var 2011 som idén föddes i Linköpings kommun om att starta ett projekt som skulle bidra till svensk samhällsbyggnad. Allt inleddes med en medborgardialog där man kom fram till att det skulle byggas en stad.

  Sammanlagt är det 40 byggherrar som skapat ungefär 1000 bostäder när den första etappen nu invigs i Vallastaden. Det är stora aktörer såväl som byggande arkitekter och privatpersoner som varit med.

  Kriterier för hållbarhet

  För att uppmuntra till hållbarhet har man tagit fram 19 kriterier som varit utgångspunkt för marktävlingen i området. På så sätt är det kvalitet i stället för pris som varit avgörande.

  Ledorden för Vallastaden har varit "tätt, grönt och blandat". Ingen arkitekt har fått rita två hus bredvid varandra och fokus har inte legat på att reglera exakt hur området ska se ut. Detaljplanen säger till exempel ingenting om hur högt man får bygga utan anger bara antal våningar. Fram till den 24 september går det att besöka utställningarna.

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  Arkitektur Bostäder Hållbarhet Samhällsplanering
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial