I torsdags i förra veckan lämnade Trafikverket över sitt förslag till regeringen av den nya nationella transportplanen för perioden 2018–2029.
Finansieringen under den här perioden beräknas av myndigheten till cirka 622 miljarder kronor, vilket är 100 miljarder kronor mer än den nuvarande planen.
Ny järnväg utgör en av de största delarna av investeringarna i den nya transportplanen. Bland annat ska finansieringen räcka till:
Samtidigt är planen att påbörja byggandet av järnväg för höghastighetståg innan 2029. De delar som Trafikverket föreslår är att påbörja byggandet med sträckorna Lund-Hässleholm och Ostlänken, en ny järnväg mellan Järna söder om Stockholm till Linköping.
Byggstart för Ostlänken är planerat att ske i början av den nya planperioden. Sträckan Lund-Hässleholm kan dröja några år till. Trafikverket föreslår också att den nya höghastighetsjärnvägen ska byggas för tågtrafik med hastigheten 250 km/h, istället för tidigare planerade 320 km/h.
Dessutom vill myndigheten bygga den nya järnvägen på ballasterat spår, järnväg som vilar på makadam. Anledningen är att investeringskostnaden bedöms minska med omkring 15–25 miljarder kronor enligt Trafikverket och höghastighetsbanan kan bli klar tidigare. Samtidigt skulle underhållskostnaden öka och restiderna bli längre än vad man hittills planerat.
Förslaget har mötts av kritik och beröm. Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala är positiv till beslutet om utbyggd järnväg mellan Stockholm och Uppsala.
– Det har väldigt stor betydelse för Uppsalas utveckling och för hela Uppsala Regionens utveckling, säger han till P4 Uppland.
Johan Trouve, vd för Västsvenska handelskammaren är kritisk mot vad han ser som bristande investeringar i Västsverige. Särskilt kring järnvägssträckan Göteborg-Borås.
– Det här innebär i princip inga pengar till Västsverige. Det är märkligt att man planerar för en fyraspårssträcka mellan Stockholm-Uppsala innan man ens påbörjar Göteborg-Borås. Det är den näst största pendlingssträckan i Sverige – och den håller museistandard i dag, säger han till tidningen GP.
Men det är inte bara i järnvägar som investeringar kan komma att påbörjas under perioden 2018–2029. Trafikverket har också förslag på flera andra projekt som man vill genomföra.
Förslaget ska nu ut på remiss till de instanser som är berörda. Alla remissynpunkter ska vara inne senast den 30 november. Under våren 2018 ska regeringen bestämma sig om innehållet i planen.
333,5 miljarder kronor till investeringar i järnväg, väg, slussar och så vidare.
125 miljarder kronor för drift, underhåll och reinvesteringar av järnväg.
164 miljarder kronor till drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar samt medfinansiering till enskilda vägar.
333,5 miljarder kronor till investeringar i järnväg, väg, slussar och så vidare.
125 miljarder kronor för drift, underhåll och reinvesteringar av järnväg.
164 miljarder kronor till drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar samt medfinansiering till enskilda vägar.