Varan har lagts till i varukorgen

Solceller lönsamma visar ny studie

Energi 6 sep 2017
solcell
Studien visar att takanläggningar som byggs med solceller för att försörja den egna fastigheten med el är generellt sett mest lönsamma. Foto: Tobias Sterner
Energimyndigheten har genomfört en studie i hur lönsamt det är att installera solceller. Samtliga intervjuade företag bedömer att deras solcellsanläggningar är lönsamma.

Studien som Energimyndigheten har gjort omfattar intervjuer med tio företag som alla har monterat solceller på taket eller byggt solcellsparker. Alla företag bedömde att deras solcellsanläggningar är lönsamma.

Lönsam affär för tillverkningsindustrier

Jan Blad är styrelseordförande i företaget Amokabel som tillverkar energikablar. Amokabel är ett av de tio företag som intervjuats av Energimyndigheten. Jan Blad räknar med att deras företag ska ha betalat av investeringen i solceller inom sju till nio år.

– Vi får full kontroll över den högsta effektkostnaden och kan anpassa vår produktion efter den. Jag tror att detta kan vara en lönsam affär för fler tillverkningsindustrier, säger han i pressmeddelande till Energimyndigheten.

Takanläggningar mest lönsamma

Studien visar att takanläggningar som byggs för att försörja den egna fastigheten med el är generellt sett mer lönsamma. Bland dessa användes 90 procent av elproduktionen till egna behov. Av de intervjuade företagen har sex installerat solceller på taket och fyra byggt solcellsparker.

Bedöma vilka styrmedel som är lämpliga

– Vi har ett behov av att förstå marknaden bättre. Genom intervjuer får vi veta mer om hur de som investerar i större solcellsanläggningar resonerar. Tillsammans med en ekonomisk analys kan vi sedan bedöma vilka styrmedel som är lämpliga, säger Daniel Kulin vid Energimyndigheten. 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Elproduktion Ekonomi
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial