iValla är ett samarbete mellan Omniplan och Urban Properties. För första gången har Staffan Schartner från arkitektbyrån Omniplan fått chansen att vara både arkitekt och byggherre i projektet iValla i Vallastaden.
– Vi vill bygga ett hus som framtiden vill och kan behålla så att det fungerar för framtidens krav utan att vi vet vilka de är, säger Staffan Schartner till Svensk Byggtjänst.
Det speciella med huset är att det är konstruerat för att kunna förändras. Trapphuset och hissen ligger utanför själva huskroppen för att inte vara i vägen. Schakten är placerade i brandgavlarna och alla installationer som el, vatten och avlopp ryms i installationsgolven där varje platta är öppningsbar var för sig.
Det betyder att badrum, kök och annat som kräver anslutningar till rör och kanaler kan placeras var som helst i lägenheten. Värme och ventilation är placerade i konvektordiken i golvet längs fasaderna. Det är fullt möjligt att flytta på väggar, fönster och balkongdörrar eftersom fasaderna består av element som kan byta plats med varandra.
Fasaderna består av modulelement av granlimträ och är bärande. De är uppbyggda av två typer av "fack", vartannat "fack" är anpassat för dörrar och vartannat för fönster som gör att man kan ändra placeringen av dem.
Vid flytt av dörr eller fönster tas "facket" bort, flyttas och sedan är det viktigt att de tätas igen så att de uppfyller lufttäthetskraven. Balkongerna av trä löper längs med fasaden. Eftersom "facken" är flyttbara är det i princip möjligt att kunna bygga en hel glasfasad.
Grundläggningen är gjord med stålpålar och betongplatta på mark. På marken utanför huset blir det ekotrall av trä.
Den brandskyddsimpregnerade stommen i huset består av balkar och pelare av limträ samt massivträ. Väggarna är isolerade med träfiber och för att förstärka brandskyddet är isoleringen täckt av en skiva obrännbar stenull. Beklädnaden interiört är fibergipsskivor som valdes för att det går att skruva direkt i dem.
– Nackdelen med att bygga i trä är att det är lätt och akustiken kan bli ett problem, säger Staffan Schartner.
Här har man löst det genom att bjälklagen är uppbyggda av flera skikt. Bjälklagen består av fibergipsskivor som hänger i akustikprofiler med en isolering ovanpå. Ovanpå stegljudsisoleringen ligger det en tunn betongkaka för att göra konstruktionen tyngre och där monteras slutligen installationsgolvet.
I väggarna klarar man akustiken genom att det är en smal luftspalt mellan väggelementen och fibergipsskivorna.
Från början var det tänkt att det skulle vara hyresrätter i huset men finansieringen gjorde att man ändrade sig och förvandlade alla lägenheter till bostadsrätter. Det är lite speciella bostadsrätter eftersom de kan hyras ut. Man köper en specifik bostadsrätt, som man inte behöver bo i utan kan hyra ut om man så önskar.
I fastighetens bottenplan finns så kallade bokaler, lägenheter som har entresolplan, som kan användas både till att bo i och som kommersiella lokaler.
Det finns totalt 22 lägenheter i huset, flera små ettor om 25 kvadratmeter och en femma om 81 kvadratmeter.
Entréterrasserna som finns på varje våningsplan är tänkta som en samlingsplats för de boende på planet. Boende har också tillgång till en takterrass med ett litet växthus med odlingsbäddar, soldäck med badtunna och en öppen spis.
Om projektet (källa: Byggindustrin)