Varan har lagts till i varukorgen
En miljard satsas på forskning om hållbara städer
Finansiering 25 sep 2017
Över tolv års tid ska nästan 1 miljard kronor satsas på forskning och innovation för mer smarta och hållbara städer. Snart öppnar den första möjligheten att söka stöd för projekt.

Projektet heter Viable Cities och finansieras till stora delar av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. De som kommer kunna söka stöd från projektet är kommuner, företag, civilsamhället och forskningsaktörer.

Den första utlysningen, "Energiomvandling för livskraftiga städer", ska öppna i oktober och tanken är att projekten som får stöd ska vara igång till sommaren 2018.

– Det som skiljer Viable Cities från andra program är att vi ska använda digitaliseringen som en hävstång för att bygga hållbara städer, och förnya redan byggda städer för att göra dem attraktiva och livskraftiga, säger Olga Kordas, forskare vid KTH och programchef för Viable Cities i ett pressmeddelande.

Även om svenska städer idag är på god väg att införa förnybara alternativ för värme, kraft och kyla vill man också satsa mer på digitala lösningar, lastbalansering och konsumentåterkoppling.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Finansiering Forskning Hållbarhet Teknik Renoveringar
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial