Varan har lagts till i varukorgen

Digitalt verktyg ska synliggöra ojämställdhet

arbetsmiljo
Verktyget riktar sig främst till kommuner och organisationer som är tillräckligt stora att två verksamheter kan jämföras. Bild: Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket har tagit fram ett digitalt verktyg som kan användas för att synliggöra skillnader i arbetsmiljön för kvinnor och män på en arbetsplats.

Tanken är att det digitala verktyget ska kunna jämföra olika arbetsplatser och synliggöra genusskillnader och förutsättningarna som finns för en god arbetsmiljö.

Främst är verktyget riktat till kommuner menar myndigheten men det kan användas av alla organisationer som är så stora att två olika verksamheter hos samma arbetsgivare kan jämföras.

Bland frågorna som ska besvaras finns bland annat "Hur många medarbetare har cheferna ansvar för?" och "Innebär arbetet att ständigt lösa nya eller oförutsedda problem?".

– Frågeformuläret bör besvaras av personer med övergripande ansvar för hur arbetsplatsen mår, är organiserad och som vet hur resurser och krav är fördelade. Det krävs ett genusperspektiv i det dagliga arbetsmiljöarbetet för att komma tillrätta med kvinnors ökade ohälsa, säger Minke Wersäll, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Efter testet kan arbetsgivaren eller skyddsombud diskutera resultatet med personal, om varför det ser ut som det gör och hur man kan jobba annorlunda.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Jämställdhet och mångfald Arbetsmiljö Kompetens Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial