Under 2011 och 2012 anordnade kommunikationsprojektet UngBo i Malmö en idétävling för alla mellan 18 och 30 år samt en tävling för arkitektstuderande. Där framkom att unga gärna ville bo kollektivt, flexibelt, bilfritt och grönt.
Hösten 2012 gestaltades de vinnande förslagen i Sveriges första boutställning för och av unga.
Under boutställningen utlyste UngBo en markanvisningstävling med fokus på bostäder till unga. Malmö stad erbjöd de samarbetande byggföretagen att skicka in förslag på nya bostäder i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri. ByggVesta tillsammans med Utopia arkitekter vann markanvisningstävlingen med sina kompislägenheter. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2018.
– Introduktionen flöt på bra och projektet blev klart i tid utan några fel och alla verkar vara nöjda, säger Kjell Ehrlin, förvaltare och projektledare på ByggVesta i Malmö.
Han berättar att man före inflyttningen sommaren 2017 bjöd in de blivande hyresgästerna till en visning där de kunde träffa sina grannar, få en känsla för fastigheten samt prata med de entreprenörer som är kopplade till projektet.
– Det är smidigt att arbeta med ungdomar, de är snabba och lätta att kommunicera med. Allt går via nätet, det har fungerat klockrent, säger Kjell Ehrlin.
Platsen för projektet är ett gammalt industriområde och byggnaden omfattar elva kompislägenheter för studenter och unga vuxna i åldrarna 18 till 25 år. Varje lägenhet är på 43 kvadratmeter med ett kombinerat kök och vardagsrum samt två egna rum.
Kompislägenheterna är utformade så att det finns gott om förvaringsutrymmen både i och utanför lägenheten. Det finns två gemensamma balkonger, en liten gård och gott om cykelparkeringar.
Att bo i en kompislägenhet innebär att man delar bostad och hyreskontrakt med en kompis. Boendeformen gör att man kan dela på utgifter som tidning, bredband och el.
Lucas Stenberg är en av de boende som bor med sin kompis Morgan Lindell. Han själv studerar medan kompisen arbetar.
– Jag kan absolut rekommendera att bo på det här sättet. Men det är nog bra om man känner sin kompis väl och är öppen som person, att man respekterar varandra, då fungerar det jättebra, säger han.
Lucas Stenberg tycker att området är fräscht och att lägenheten är smart planerad, med gott om förvaring och med en bra ljudisolering.
– Jag varken ser eller hör de andra hyresgästerna. Vi har en uteplats med sittplatser och en grill, där vi tillbringade en hel del tid i somras, men vi såg inte så många andra som gjorde samma sak, säger han.
En annan hyresgäst är Pontus Törnebohm som bor själv efter att kompisen i sista minuten valde att flytta ihop med flickvännen.
– Det här är mitt första boende och det känns bra. Det är positivt att det är så nära till stan, det är gångavstånd till det mesta, säger han.
För Pontus Törnebohm är tvättmaskinen i lägenheten ett stort plus och kylen rymmer mycket. Den enda nackdelen är insynen, då han bor i markplan.
– Utanför mitt sovrumsfönster på baksidan av huset finns ett bord och en bänk. Sitter någon där går det att titta rätt in till mig. Jag förstår inte hur man tänkt, säger han.
Elvira Johansson studerar i Lund och hon bor liksom Lucas Stenberg med en kompis som hon känt sedan länge. De fick nys om kompislägenheterna av en slump. Hon och kompisen gick in på ByggVestas hemsida och skickade in en intresseanmälan.
– Vi hade en väldig tur och jag är jättenöjd med boendet. Jag har aldrig bott i ett nybygge, det är lyxigt. Det här initiativet är ett bra sätt att få in unga på bostadsmarknaden, säger hon.
Om projektet
(Källa: Byggindustrin)