Varan har lagts till i varukorgen
Skatteverket tvingas backa om personalliggare
Bestämmelser 30 okt 2017
skatteverket
Många i byggbranschen har varit förtvivlade och uttryckt en frustration över hur den nya lagen om personalliggare tillämpats av Skatteverket. Foto. Tobias Sterner
Skatteverket har kritiserats hårt av byggbranschen för den nya lagen om personalliggare. Nu backar man och betalar tillbaka över en halv miljon kronor till de företag som felaktigt fått betala straffavgifter.

Lagen om personalliggare trädde i kraft 1 januari 2016 och är en del i Skatteverkets försök att stävja en osund konkurrens och svartarbete.

Med hjälp av id-inloggning på byggarbetsplatser kombinerat med oanmälda kontroller skulle Skatteverket komma åt företag som har personal som inte finns med i liggaren.

Men många små och medelstora företag upplever att de oskyldigt har drabbats hårt av den nya lagen.

”Vi lyssnar in branschen nu”

En anställd som missat att dra sitt id-kort, till exempel efter en lunchrast, har kunnat ge en straffavgift på 50 000 kronor, och något som kan tippa ett mindre företag över randen till konkurs.

– Vi inser att det inte blivit något bra. Nu backar vi. Vi lyssnar in branschen nu och i den mån vi har möjlighet att göra rättelser och ändringar så gör vi såklart det, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket till SVT.

Tio procent av företagen har fått böter

Över 6 500 kontroller har genomförts och av dem har drygt 10 procent av företagen fått böter.

Nu ska ett 50-tal företag få tillbaka sina pengar, men det kan bli fler. På Skatteverket kommer man att kontakta de företag som drabbats och se till att det blir åtgärdat.

Bra lag men den behöver justeras

På Sveriges byggindustrier tycker man det är bra att Skatteverket nu backar. Samtidigt menar man att Lagen om personalliggare är en bra lag, men att den behöver justeras.

personalliggare
Elektronisk personalliggare. Foto: Tobias Sterner
Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Juridik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

personalliggare
Elektronisk personalliggare. Foto: Tobias Sterner