Varan har lagts till i varukorgen

Kiruna gör om och gör rätt

Bostäder 23 okt 2017

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  I somras besökte Svensk Byggtjänst Kiruna som är i färd med att flytta sin stadskärna för att gruvan ska kunna leva vidare. Foto: Viktor Ginner
  Kiruna och gruvbolaget LKAB är i startgroparna för stadsomvandlingen där ungefär 6000 människor måste flytta. Den nya stadskärnan placeras tre kilometer öster om den gamla. Svensk Byggtjänst har besökt kommunen.

  Flytten av Kirunas stadskärna väntas pågå till 2035. Sammanlagt innebär jätteprojektet att runt 6000 av kommunens invånare måste flytta. Orsaken är gruvan.

  Järnmalmen är mer eller mindre livsnödvändig för Kiruna. Problemet är bara att driften gör så att marken ovanför rasar ihop och för fortsatt verksamhet krävs brytning under nuvarande stadskärna. Därför måste staden flytta på sig.

  Kritik mot projektet

  Det finns kritik mot projektet men samtidigt ser många en unik chans i att kunna förbättra och planera om staden från noll. Inte minst i fråga om hållbarhet.

  Under det här året är det många Kirunabor som på allvar börjat märka av att den fysiska flytten är påbörjad. Bland annat transporterades ett flertal kulturminnesbyggnader till nya adresser under försommaren. En av många utmaningar som nu väntar är att flytta Kiruna kyrka.   

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  Bostäder Energieffektivisering Hållbarhet Samhällsplanering
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial