Gustaf Vasa Kyrka ligger på Odenplan i Stockholm. Bygget av kyrkan inleddes 1901 och på sommaren fem år senare hölls stor invigning i närvaro av såväl ärkebiskop som kungligheter. Nu skrivs ett nytt kapitel i byggnadens historia.
Sedan ungefär ett och ett halvt år pågår en mycket omfattande renovering av vad som är Sveriges enda kyrka i italiensk nybarock. Alldeles nyligen avslutades arbetet med fasaderna, berättar platschefen Anders Radinger, M3 Bygg.
– Putsen var i relativt fint skick och utan sprickor men vi har blästrat och målat om. Sedan har vi plockat ner alla bågar, förgyllt uppe på taket och bytt ut allt som varit ruttet och satt i energiglas.
Vissa delar har krävt mer arbete än andra. Till exempel finns mycket detaljrik utsmyckning kring huvudporten, vilket sysselsatt konservatorer i ungefär åtta veckor. Parallellt har man bland annat grundmursisolerat, dränerat, satt i nya brunnar och lagt sten för att hålla undan vatten runt byggnaden där det förut bara var grus.
Kanske är det dock invändigt som förändringen är mest påtaglig. Här märks också en av de saker som gör projektet speciellt, nämligen den stora mängden modern teknik som tagits in i en så pass gammal byggnad. Kyrkan är upprustad från topp till tå.
De gamla radiatorerna har bytts ut mot golvvärme samt elvärme i kupolen för att hålla kondensen borta där uppe. Ett helt nytt larmsystem har installerats. All elektricitet har dragits om och det gamla ljudsystemet är utbytt mot en toppmodern variant som nära nog konkurrerar med större konsertsalar.
Att klara av allt detta mot gällande regelverk har varit tufft. Förutom PBL, bygglovsfrågor och generell lagstiftning finns även kulturmiljölagen där Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.
Samtliga tillstånd har dock kunnat komma på plats och Anders Radinger är mycket nöjd med slutresultatet.
– Det man känt är att alla involverade haft en stor stolthet över det vi gör här. Stämningen har varit väldigt lugn och det har funnits en respekt och vördnad inför själva platsen.
Den som kliver in i kyrkan möts idag av lysande vita ytor och klara färger i apostlar och övriga motiv som pryder väggar och tak. Grå beläggning och smuts har undan för undan tagits bort sedan förra hösten.
Det berättar Sven Löfvenberg som är fastighets- och kyrkogårdschef för Fastighetssamverkan Norr inom Svenska Kyrkan.
– I ett sådant här projekt målas ytorna inte om. I stället har man konservatorer som rengör, retuscherar och fyller i där det behövs. Det arbetet börjar nu bli klart och så gott som varenda kvadratmillimeter har åtgärdats.
Konserveringsprocessen är mycket kostsam och måste göras med intervaller på ungefär 50 år. Men det ska bli ändring på det. Som en del av renoveringen har det pågått ett forskningsprojekt i samarbete med Högskolan i Gävle, vilket resulterat i att tidsintervallerna mellan rengöring kan fördubblas.
Boven i dramat är den höga partikelhalten i luften. När projektet drog igång var utgångspunkten att det var utomhusluft som tog sig in i kyrkan och färgade interiören grå. Så är det inte. I stället har det konstateras att partiklarna kommer från förbränningen i de 50 000 ljus som tänds årligen i kyrkan.
Att skippa levande ljus i kyrkan har aldrig varit ett alternativ. I stället har företaget Cair engagerats i projektet och resultatet är en unik partikelrenare som nu installerats.
Systemet bygger på att inomhusluft sugs in genom fläktar med särskilda filter som tar hand om uppåt 70 procent av partiklarna. Filtren rengör sedan sig själva med en liten dammsugare undertill. Uppskattningsvis kan partikelreningen innebära en besparing på drygt 300 000 kronor om året i Gustaf Vasa kyrka, enligt Sven Löfvenberg.
Liknande lösningar finns redan idag. Skillnaden är att det här systemet gör jobbet utan att släppa ifrån sig ozon som annars skadar organiska material i byggnaden. Partikelrenaren har väckt intresse även på andra platser. Bland annat finns planer på att använda den i skolmiljö och då framförallt i slöjdsalar och gymnastikhallar.
– Vi känner att vi kommit på något viktigt som troligen kan komma till stor nytta både i andra kyrkor och förhoppningsvis helt andra inomhusmiljöer, säger Sven Löfvenberg.
Nu kan han också glädjas åt nomineringen till Årets Bygge 2018. Tävlingen arrangeras av Svensk Byggtjänst tillsammans med tidningen Byggindustrin och sammanlagt ska 20 nomineringar presenteras innan det är dags att kora en vinnare i mars nästa år.
(Källa: Byggindustrin)