Varan har lagts till i varukorgen
Så ska utländska företag förstå svenska byggregler
Elinstallation 11 okt 2017
byggregler
För de internationella företag som vill vinna byggkontrakt och komma in på den svenska marknaden gäller det att kunna de svenska byggreglerna. Foto: Dan Burch/Mostphotos
De svenska byggreglerna kan vara svåra att förstå för internationella företag som vill verka i Sverige. Därför ordnar Tyréns och Sabo en intensivkurs som ska ge en introduktion till svenska regler och lagar.

Den nya intensivkursen har tagits fram av konsultbolaget Tyréns tillsammans med bostadsbranschorganisationen Sabo och Invest Stockholm, Stockholms stads bolag för investeringsfrämjande. Syftet är att ge en introduktion till de lagar och regler som är unika för den svenska byggbranschen.

Utmaning förstå de svenska byggreglerna

– En av de största utmaningarna för de internationella företagen har visat sig vara att förstå och hantera svenska byggregler. Reglerna tillämpas strikt av myndigheterna, och det är avgörande att man förstår dem för att vinna och genomföra lönsamma byggkontrakt i Sverige, säger Ulrika Grundström, som är avdelningschef på konsultföretaget Tyréns.

Skatteregler och svensk företagskultur

Det första kurstillfället är nu i oktober i Stockholm och på schemat står bland annat hur man anlitar svenska underleverantörer och installationsföretag.

Kursen är ny i sitt slag på den europeiska marknaden och den finns i två olika versioner med inriktning på fastigheter respektive infrastruktur. Kursplanen omfattar grundläggande rättsliga aspekter och processer för anbud och genomförande av byggkontrakt i Sverige. Svensk företagskultur och skatteregler är exempel på andra ämnen som tas upp under intensivkursen.

Hitta svenska partnerföretag

Internationella företag som vill in på den svenska marknaden vill ofta anlita underleverantörer. Vi tror också att det blir allt vanligare att internationella företag försöker hitta svenska partnerföretag redan i anbudsskedet i större projekt, säger Ulrika Grundström.

Hon berättar att de fått positiv respons på kursen från internationella företag från till exempel Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien.  

Ökat intresse bland internationella företag

Investeringsmöjligheterna i Stockholmsregionen uppskattas till 95 miljarder euro fram till 2030 inom områdena bostäder, infrastruktur och innovationer. Regionen planerar att bygga 340 000 nya bostäder och det kräver rekordinvesteringar på 53 miljarder euro.

Invest Stockholm, Stockholms stads bolag för investeringsfrämjande, har under de senaste åren sett ett ökat intresse bland internationella företag som vill komma in i Stockholmsregionen. Men det finns utmaningar.

Byggprojektens lönsamhet i fokus

Målet med kursen är att ge en introduktion till lagar och regler som är unika för den svenska byggbranschen. Avsikten är att komplettera entreprenörernas praktiska kompetens med kunskap om det svenska regelverket, med inriktning på de aspekter som direkt påverkar byggprojektens lönsamhet.

ulrika-grundstrom-sidobild
Ulrika Grundström, avdelningschef på Tyréns. Foto: Tyréns
Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Bestämmelser Bostäder Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

ulrika-grundstrom-sidobild
Ulrika Grundström, avdelningschef på Tyréns. Foto: Tyréns