Kontorshuset Umestan 12 ser spektakulärt ut. Det kopparfärgade glaset som omgärdar hela byggnaden får det att sticka ut bland de äldre byggnaderna i företagsparken Umestan, platsen för Umeås gamla regemente. Byggnaden är det sjunde nominerade projektet i Årets Bygge 2018.
En som har varit med i stort sett hela vägen är Mats Lundmark från Selbergs entreprenad. Han gick in i projektet som projekteringsledare. När bygget satte igång fortsatte han som platschef, med ansvar för byggprojektet och ansvarig för arbetsmiljö och samordning på byggarbetsplatsen.
Själv berättar han att Umestan 12 är ett av de mer komplicerade byggprojekten som han har jobbat med.
Glasfasaden som är runt huset hänger cirka en meter ifrån byggnaden. Det gjorde projektet mer komplext.
– Glasfasaden var tvungen att hänga i något och vi fick bygga upp en stålkonstruktion som hänger som stålhalsar. Varje sådan håller säkert upp ett ton, säger Mats Lundmark.
Han påpekar också att vid sådana här projektet så finns det inga standardlösningar som kan användas. Stål- och glaskonstruktörerna fick sitta tillsammans för att kunna lista ut hur utmaningar som köldbryggor skulle kunna hanteras.
– Kontorets fasad är utfackningsväggar av trä och glas. Det är nästan lika mycket glas i den andra fasaden som den yttre, säger Mats Lundmark.
Det inre glaset sitter sedan på en bröstningshöjd på 700 mm från golv och går upp till 3000 mm från golvet.
I mitten av byggnaden finns sedan ljusgården, något som behövs då det inte räckte med dagsljus som kom in genom ytterväggarna.
– I och med att huset skulle uppnå miljöbyggnad guld krävs det att det ska finnas extremt mycket ljus i alla lokaler. Det är också därför det är många glasytor, säger Mats Lundmark.
Samtidigt innebär det stora ljusinsläppet att det lätt kan bli varmt. Något som måste bearbetas med hjälp av ventilationen.
– Vi fick installera mer grova ventilationskanaler. Det krävs mycket luft för att temperaturen ska hållas på rätt nivå.
Emelie Fjellstedt, tekniker och ingenjör på Umia, arbetade mycket med teknikinstallationerna i projektet. Hon berättar att utan glasfasaden hade kylbehovet varit högre.
– Fasaden släpper igenom en del solljus. Det påverkar framförallt inomhusklimatet. Kylan som vi tar in är dimensionerad för hur mycket soleffekt som fasaden släpper igenom. Då den fungerar som solskydd sänks byggnadens kylbehov, säger hon.
Vi fick ha en tjänsteman på heltid som bara gick och kontrollerade att allt uppfylldes
Då Umestan 12 skulle uppnå Miljöbyggnad Guld krävdes det en väldigt mycket dokumentation av sådant som energislaget och värmeeffekten i huset. När det gäller luften behövde de mäta att det var rätt mängd luftflöde till varje arbetsplats.
– Det är hemskt mycket kontroller och man ska redovisa kraven för varje rum. Vi fick ha en tjänsteman på heltid som bara gick och kontrollerade att allt uppfylldes och såg till att dokumenten fylldes i rätt, säger Mats Lundmark.
En viktig del för att nå högsta klassen för Miljöbyggnad är att man har koll på materialet som används. Allt ska vara miljövänligt.
– I projekteringsskedet fick vi kolla upp att allt material som beställaren ville ha var godkänt och inte miljöfarligt. En del av det fick vi byta ut till sådant som var miljögodkänt, säger Mats Lundmark.
Men det extra jobbet och högre kostnaden kan ha positiva effekter för byggherren i slutändan, anser han.
– Det blir allt mer populärt att bygga för att uppnå Miljöbyggnad. Det är lättare att hyra ut då, samtidigt ökar det kraven på oss byggare att ha koll på vad som krävs.
Projektnamn: Umestan 12.
Byggherre: Lerstenen.
Totalentreprenör: Selbergs Entreprenad.
Hyresgäst: Sweco, Fitness24Seven, EY, Telecom 3, med flera.
Byggledare: Selbergs Entreprenad.
Projektledning: Lerstenen Förvaltning.
Installationsbyggledare: Umia.
Projekteringsledare: Selbergs Entreprenad.
Konstruktör: Tyréns.
Arkitekt: Wingårdhs.
Konsult miljöcertifiering: Tyréns.
VS-konsult: Sweco.
Elkonsult: Sweco.
Ventilationskonsult: Sweco.
Brandkonsult: Bricon.
Ljudkonsult: Tyréns.
VS-entreprenör: Umia.
Ventilationsentreprenör: Umia.
Elentreprenör: Umia.
Fasadglasleverantör: UPB.
Markentreprenör: Umeå Entreprenad.
BAS-U: Selbergs.
BAS-P: Tyréns.
Ersättningsform: Fast pris.
Entreprenadkostnad exklusive moms: 180 miljoner kronor.
Totalkostnad: 210 miljoner kronor.
Källa: Byggindustrin
Är ett system för miljöcertifiering. Nästan 1000 byggnader i Sverige idag är certifierade enligt Miljöbyggnad. Innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas.
Sweden Green Building Council äger och utvecklar systemet och genomför certifieringarna. Sådant som mäts är till exempel energianvändning, insläpp av dagsljus, luftkvalitén och dokumentation av byggnadsmaterial.
Består av tre nivåer; brons, silver och guld. Ju högre nivå, desto högre krav.
Är ett system för miljöcertifiering. Nästan 1000 byggnader i Sverige idag är certifierade enligt Miljöbyggnad. Innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas.
Sweden Green Building Council äger och utvecklar systemet och genomför certifieringarna. Sådant som mäts är till exempel energianvändning, insläpp av dagsljus, luftkvalitén och dokumentation av byggnadsmaterial.
Består av tre nivåer; brons, silver och guld. Ju högre nivå, desto högre krav.