Varan har lagts till i varukorgen
GD för Jämställdhetsverket utsedd
lena-ag_kvinna-till-kvinna_740x413
Det är Lena Ag som utsetts till generaldirektör för Jämställdhetsverket. Hon ska leda arbetet när verksamheten startar i januari 2018. Foto: Kvinna till Kvinna
Vid en presskonferens på Rosenbad igår presenterades generaldirektören för det nya Jämställdhetsverket. Det blev Lena Ag som ska leda det nya verket, med placering i Göteborg, som startar i januari 2018.

Det var jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som presenterade den nya generaldirektören Lena Ag.

Instruktion och uppdrag

I samband med utnämningen av Lena Ag beslutades också om Jämställdhetsmyndighetens instruktion och uppdrag. Myndigheten, som startar sin verksamhet 1 januari 2018, ska bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

– De senaste veckornas berättelser om kvinnors erfarenheter av sexuella trakasserier och våld understryker hur viktigt det är att arbetet för jämställdhet fortsätter med tydlighet och med fokus på att nå hållbara resultat, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vid regeringens presskonferens i Rosenbad.

Glad och hedrad

Lena Ag riktade ett stort tack till regeringen för att hon fått förtroendet att leda den nya myndigheten.

– Jag är mycket glad och hedrad och taggad för att växla upp jämställdhetsarbetet, sa Lena Ag vid presskonferensen.

Om Lena Ag

Lena Ag, 60 år, har en filosofie kandidatexamen i statskunskap och historia från Stockholms universitet. Tidigare har hon arbetat bland annat som projektledare på Justitiedepartementet för frågor om hedersrelaterat våld och varit särskild rådgivare i Margot Wallströms kabinett under hennes tid som vice ordförande för EU-kommissionen.
Lena Ag kommer närmast från insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna där hon verkat som generalsekreterare.

– Lena Ag har en gedigen erfarenhet av att arbeta för jämställdhet mellan kvinnor och män, och driva kvinnors och flickors rättigheter. Jag har stort förtroende för hennes förmåga att leda den nya myndigheten och genomförandet av jämställdhetsarbetet, sa Åsa Regnér.

– Sverige har en lång och stolt historia när det gäller arbetet för jämställdhet. Vi har kommit långt, men mycket återstår. Jag ser fram emot att ta mig an uppdraget som GD för Jämställdhetsmyndigheten, en viktig byggsten och förutsättning för ett fortsatt långsiktigt och strategiskt arbete, sa Lena Ag.

 

Bevaka ämnen i artikeln

Jämställdhet och mångfald Arbetsmiljö Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter