Varan har lagts till i varukorgen
Bostadsrättsföreningar får hjälp minska elförbrukningen
Belysning 2 okt 2017
gatubelysning
För bostadsrättsföreningar som vill minska sin elförbrukning är belysning ett område där även små insatser kan göra stor skillnad. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
Under hösten pågår ett projekt för energieffektivare belysning i bostadsrättsföreningar runt om i landet. Belysningsprojektet är en gemensam satsning av landets kommunala energi- och klimatrådgivare och ska ge intresserade bostadsrättsföreningar hjälp med att minska sin elförbrukning.

Energi- och klimatrådgivare över hela landet hjälper just nu bostadsrättsföreningar till en bättre och mer energieffektiv belysning.

För bostadsrättsföreningar som vill minska sin elförbrukning är belysning ett område där även små insatser kan göra stor skillnad för både miljön och plånboken.

Beräkna den årliga elförbrukningen

– Belysning är bara ett av flera områden där energi- och klimatrådgivningen har den kompetens som många bostadsrättsföreningar efterfrågar då de vill minska sina energikostnader och miljöpåverkan, säger Anna Wistrand på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Inom projektet får föreningar hjälp med att göra en kartläggning av föreningens gemensamma belysning för att på så vis beräkna den årliga elförbrukningen. Några exempel på åtgärder som bostadsrättsföreningar sedan kan göra för att minska elförbrukningen är:

  • Byta ut gamla armaturer till moderna.
  • Byta ut gamla lampor i befintliga armaturer.
  • Bedöma om man har rätt antal lampor i förhållande till behovet av belysning. En del kan behöva installera fler medan andra kanske kan ta bort några.
  • Styra belysningen så att den bara lyser när och där den behövs.

Ett konkret räkneexempel på stor besparing

En bostadsrättsförening har 40 utomhuslampor med en effekt på 125 Watt (W) vardera. De är inställda så att de endast lyser när det är mörkt ute. Nuvarande elförbrukningen är då 40 stycken x 125 W/styck x 3 600 timmar per år = 18 000 kWh per år. Med ett elpris på 1,10 kronor per kWh motsvarar det en kostnad på cirka 20 000 kronor per år.

Genom att byta till moderna utomhuslampor med en effekt på 30 W och dessutom släcka lamporna under några timmar på natten sänks elförbrukningen med nästan 90 procent. Detta innebär i sin tur en besparing på 18 000 kronor per år.

Ett av tre nationella projekt

Belysningsprojektet för bostadsrättsföreningar utförs på uppdrag av Energimyndigheten och är ett av tre nationella projekt som gemensamt utförs av landets kommunala energi- och klimatrådgivare.

I belysningsprojektet ingår också att erbjuda bostadsrättsföreningar att anta regeringens satsning Belysningsutmaningen. Belysningsutmaningen är en plattform för offentliga och privata aktörer för att öka takten på övergången till en energieffektiv belysning. Satsningen är en del av det internationella initiativet Global Lightning Challenge som lanserades på klimatkonferensen i Paris 2015.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Energi Bostäder Renoveringar
Fackområden

El & Tele Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter