Varan har lagts till i varukorgen
Allvarliga konsekvenser av störsändare
storsandare
I de test som Elsäkerhetsverket nu gjort visade det sig att störsändarna har stor påverkan på radio, mobiltelefoni och GPS:er. Illustration: Tobias Sterner och Mostphotos
Det blir allt vanligare med störningar mot myndigheter, mobiltelefoni och olika typer av trådlösa nät. Elsäkerhetsverket har undersökt om och i vilken mån det är möjligt att stoppa olagliga störsändare.

Som en del av projektet vid Elsäkerhetsverket har ett antal störsändare köpts in och testats i samband med en kartläggning om var man kan köpa dessa.

All radiokommunikation påverkades

Effekten av störsändarna visade sig vara som reklamen utlovade. System som GPS, mobiltelefoni, bluetooth och Wifi  slogs ut. Detta visar hur allvarliga konsekvenser det blir av att använda en störsändare och varför innehav är olagligt.

– I princip all radiokomunikation stördes ut. I en skarp situation så kan de här apparaterna skapa stor fara, säger Martin Gustafsson, inspektör på avdelningen för produkter vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Stoppa införseln till Sverige

Nästa steg i projektet är att se hur Elsäkerhetsverket kan gå in och få stopp på införseln till Sverige av störsändarna på ett effektivt sätt. Det arbetet har redan påbörjats och kommer att redovisas i slutet av projektet vid årets slut.

Bevaka ämnen i artikeln

Säkerhet- och larmsystem Teknik Telekommunikation
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter