Varan har lagts till i varukorgen
Äggformad bastu vann Stålbyggnadspriset
Teknik 31 okt 2017
egg
Upp till åtta personer kan sitta inne i den flyttbara bastun som har formen av ett ägg. Foto: Riksbyggen
I förra veckan delades Stålbyggnadspriset för 2017 ut. Av de fem nominerade byggnadsverken var det en flytt- och monteringsbar bastu från Kiruna som tog hem priset.

Solar Egg, som den lilla byggnaden heter, hyllas av juryn för sitt möte mellan innovation och tradition, samt mellan föränderlighet och beständighet. En del av motiveringen löd:

"Äggformens facettering bryter upp och reflekterar omgivningarna i olika fragment, som associerar till den komplexitet som ryms i Kirunabornas diskussion kring klimat och hållbar samhällsbyggnad. Solar Egg springer idémässigt direkt ur gruvan med stålet som material."

Bastun värms av en hjärtformad vedkamin och rymmer upp till åtta personer. Sammanlagt består den bländande exteriören av 69 bitar av rostfritt stål. Under 2017 har Solar Egg flyttats runt omkring i Kirunas omnejd.

Arkitekt har Bigert & Bergström varit, konstruktör var Kompositmekanik och Riksbyggen var beställaren. Stålentreprenör i projektet var Hangmen AB.

Hedersomnämnanden

Fem byggnader var nominerade till Stålbyggnadspriset 2017. Förutom vinnaren Solar Egg var det även:

  • Max IV-laboratoriet i Lund
  • Stationen Odenplan i Stockholm
  • Värtaterminalen i Stockholm
  • Malmö Saluhall

De två sistnämnda fick även hedersomnämnanden vid prisutdelningen. För Värtaterminalen löd en del av motiveringen:

"Stål gav form och funktion. Lätthet och transparens. Precision och detaljering. Stålet är väl synligt. Interiört och exteriört. Stålet bär arkitekturen. Nya Värtaterminalen är en bärande länk mellan staden och hamnen."

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial