Projektet Trafikplats Marieholm färdigställdes i somras och är en del av Trafikverkets större projektet Marieholmsförbindelsen som går ut på att förbättra kommunikationerna och minska sårbarheten i trafiksystemet mellan Göteborgs hamn och industrierna på Hisingen och den centrala delen av Göteborg.
Trafikplatsen är placerad där den kommande Marieholmstunneln, Partihallsförbindelsen och E45 möts.
Vi var tvungna att skapa en helt ny intern samverkan för att klara av det här projektet
Byggandet av Trafikplats Marieholm var ett komplext innerstadsprojekt med flera stora utmaningar. En av dem var grundläggning, geoteknik och omgivningspåverkan, eftersom det på platsen är över hundra meter lera ner till fast berg. Trafikplatsen är byggd i tre nivåer där den översta nivån, Partihallsbron, var byggd innan projektet startade.
– Skanska byggde Partihallsbron för fem år sedan och vi har byggt våra broar under den och under våra broar har vi sedan grävt ner tråg som ska bli nedfarten till det som ska bli nya tunneln under Göta Älv, berättar Mattias Ivdal, projektchef och BAS-U, Peab.
– Den befintliga bron är kohesionspålad och allt det nya är kohesionspålat så det har varit en väldigt svår teknisk utmaning att få det här med differenssättningar att hänga ihop vid projektering men framförallt under produktionen, fortsätter han.
På grund av de besvärliga markförhållandena tvingades man anpassa produktionen till omgivningens påverkan.
– När vi såg att ett stöd var på väg för långt åt något håll fick vi sluta påla på den sidan och gå runt och påla på andra sidan eller lugna oss i tre veckor och styra om produktionen till något annat tills stödet rättat till sig, säger Mattias Ivdal.
Genom ett väldigt gediget kontrollprogram, där man monitorerade allt i projektet med totalstationer och satte upp prismor på alla broar, kunde man i realtid se hur hela projektet rörde sig och därmed planera om produktionen. Varje vecka lämnade Peab en geoteknisk rapport till Trafikverket som visade hur varje brostöd rört sig under veckan.
– I och med att vi planerat för det klarade vi oss från längre produktionsstopp, vi hade alltid en plan B. Vi visste hur långt vi kunde påla innan vi var tvungna att avbryta och börja någon annanstans innan vi kunde gå tillbaka igen, säger Mattias Ivdal.
Den andra stora utmaningen var hanteringen av den stora trafikmängden och bristen på utrymme. E45 från centrala Göteborg, med mer än 32 000 fordon per dygn, har behövts hållas öppen med två körfält i varje riktning under hela projekttiden.
Eftersom trafikplatsen ligger på gammal industrimark krävdes det dessutom att marken sanerades under byggtiden, något som genererade många transporter.
– Det har varit väldigt trångt om utrymme. Vi var tvungna att skapa en helt ny intern samverkan för att klara av det här projektet. Markavdelningen och broavdelningen har fått gå hand i hand här. Varje vecka har vi i produktionsleden suttit och synkat det här med uppställningsplatser, lagerytor och logistik. Det går inte att ställa av material var som helst för då kommer inte nästa åt. Allt detta har dock medfört att vi jobbat bättre tillsammans än vad vi brukar, säger Mattias Ivdal.
Avslutningsvis konstaterar Mattias Ivdal att projektet med Trafikplats Marieholm givit en värdefull erfarenhet vad gäller rörelse i lera och intill broar som Peab nu tar med sig till kommande projekt.
Om projektet (Källa: Byggindustrin)