Varan har lagts till i varukorgen
Svårt utnyttja de tekniska möjligheterna
Teknik 17 nov 2017
vr
Färre än hälften av de intervjuade befattningshavarna uppger att deras företag har tagit fram en data- eller teknikstrategi. Foto: Mostphotos
Intresset för ny teknik är stor. Men endast fem procent av de tillfrågade anser att det egna företaget har en hög teknisk mognad. Det visar en ny undersökning om branschens syn på styrning, människor och teknik.

I en global färsk studie från KPMG har 201 ledande befattningshavare från bygg- och anläggningsföretag samt stora projektägare intervjuats. Man säger att man ser potentialen med ny teknik, men är mer osäker på hur man kan använda sig av den.

Hur investerar man bäst i ny teknik?

Som helhet är branschen mycket intresserad av den potential som den ny tekniken och den tekniska utvecklingen innebär, men företagen vet inte riktigt var de ska investera för att få ut så god effekt som möjligt.

Innovationer förändrar verksamheten

I studien uppger hela 93 procent av de intervjuade att de tror att teknik och innovation kommer att förändra deras verksamheter rejält framöver. Men endast 5 procent anser att det egna företaget har en mycket hög teknisk mognadsgrad idag. Färre än en av tio använder regelbundet innovationer som mobila plattformar, avancerad dataanalys, robotteknik eller digital arbetskraft.

Entusiasm inför digial utveckling


–Undersökningen visar att branschens aktörer är oerhört entusiastiska inför den digitala revolutionen, men att de inte vidtar tillräckliga åtgärder för att kunna utnyttja dess potential, säger Peter Dahllöf, branschansvarig revision fastighet och bygg på KPMG Sverige till Byggindustrin.

Färre än hälften av de som svarat uppger att deras företag har tagit fram någon data- eller teknikstrategi, ett tecken på att branschen har svårt att ta till sig den moderna tekniken.

Byggföretagen måste få med sig medarbetarna och bygga en kultur som välkomnar ny teknik samtidigt som de bedriver en sund projektledning utifrån bevisat effektiva metoder, säger Peter Dahllöf till Byggindustrin.

Det är elfte året som rapporten ”Make it or break it – Global-Construction Survey 2017” genomförs av KPMG och den innefattar både privata företag och offentliga organ.

Rapporten "Byggbranschen och digitalisering"

Industrifakta gjorde på uppdrag av Svensk Byggtjänst under januari 2017 även en undersökning om digitaliseringsnivån i byggsektorn. Rapporten "Byggbranschen och digitalisering” baseras på intervjuer med 300 chefer hos byggentreprenörer, installatörer och bostadsbolag. 

93%
I KPMGs studie svarar 93 procent av de tillfrågade att de tror att teknik och innovation kommer att förändra deras verksamheter rejält framöver
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Forskning Kompetens
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

93%
I KPMGs studie svarar 93 procent av de tillfrågade att de tror att teknik och innovation kommer att förändra deras verksamheter rejält framöver