Projektet The Steam Hotel i Västerås invigdes i augusti och har nu nominerats till Årets bygge.
Det pampiga gamla ångkraftverket, som togs i drift för hundra år sedan, inrymmer idag 227 hotellrum, en vinterträdgård, inomhus- och utomhuspooler, gym, konferenslokaler och flera restauranger. Den översta våningen är en modern påbyggnad och därifrån bjuds på en fantastisk utsikt över Mälaren.
Anläggningen är skyddad som byggnadsminne, berättar Kicki Söderback som arbetar vid Länsstyrelsen i Västermanlands län. Hon har arbetet som ansvarig byggnadsantikvarie med projektet Ångkraftverket sedan 2013.
Vi lyckades vända begränsningarna i projektet till att bli utmaningar som vi hittade nya spännande tekniska lösningar på.
Det är lätt att tänka att när det kommer till bevarande och renovering av kulturbyggnader att de ansvariga antikvarierna oftast vill göra om och förändra så lite som möjligt, detta för att bevara den ursprungliga byggnaden. Men Kicki Söderback menar att det även är viktigt att byggnaderna inte står tomma och att det är svårare att bevara något som inte går att använda.
– Vi blir mer angelägna om ett bevarande om vi fortsätter att använda och bruka en miljö. Därför är det bra om vi kan hitta nya användningsområden för gamla byggnader.
Då det inte fanns behov att ett ångkraftverk längre, har Peab som köpte byggnaden av Vattenfall 1998, funderat på hur de ska kunna använda anläggningen. Ett av de första projekten man genomförde var att bygga ett action- och äventyrsbad, Kokpunkten, som nu ligger vägg i vägg med det som blivit The Steam Hotell. Även de gamla arbetarbostäderna som hörde till kraftverket har rustats upp.
– Det har varit ett speciellt och mycket spännande projekt att arbeta med, säger Kicki Söderback. Jag tycker att vi lyckades vända begränsningarna i projektet till att bli utmaningar som vi hittade nya spännande tekniska lösningar på.
När byggherren Kokpunkten Fastighet AB väl fattat beslut om att skapa ett toppmodernt hotell väntade en tung första uppgift. Den 60 meter höga byggnaden som The Steam Hotell nu är inrymt i är den högsta byggnaden i området. Här har tidigare rymts två stycken höga tornpannor. Det man blev tvungen att göra var att frakta ut hela 5,5 ton järnskrot.
– Det fanns dock två äldre mindre pannor kvar som är bevarade. Vi tycker att det är viktigt att man kan förstå hur den här anläggningen en gång användes, hur ångkraften tillverkades och vilka tekniska utvecklingar som låg bakom.
En utmaning under projektet har varit att jämka samman kulturmiljölagen med behovet av förändringar av byggnaden för att få hotellverksamheten att fungera.
– Jag tror det är jätteviktigt att man har en tydlig dialog mellan fastighetsägaren och länsstyrelsen som ser till kulturvärdena, kring vilka mål man har för anläggningen.
För att lyckas, menar Kicki Söderback, att man redan tidigt i planeringen måste se kulturmiljön som en resurs i stället för ett hinder, ett hinder som bara kostar pengar, ger merarbete och som står i vägen för förändring.
Idag har den industrihistoriska miljön vid det forna ångkraftverket blivit en viktig del av konceptet och en stor del av marknadsföringen av The Steam Hotell.
– Man ser att det nya hotellet har fått ett mervärde genom att det ligger i en gammal kulturmiljö. Det tillför och blir till något unikt, vilket ju även har ett ekonomiskt värde.
Vid ombyggnationer av kulturhistoriskt värdefulla byggnader måste man vara beredd på att gå ifrån vissa moderna standardlösningar. I stället måste man kunna tänka kreativt på vilka lösningar som kan fungera för det specifika projektet och de befintliga byggnaderna.
Här kommer några exempel för hur detta gjorts för The Steam Hotel:
(Källa: Byggindustrin)
Projektnamn: The Steam Hotel
Byggherre: Kokpunkten Fastighets (KFAB)
Byggentreprenör: Peab Sverige
Hyresgäst: ESS Group
Byggledare/Byggplatsuppföljare: KFAB
Projektledning: KFAB
Installationsbyggledare: Hedström & Taube
Projekteringsledare: KFAB
Konstruktör: Stomkonstruktioner i Västerås
Arkitekter:
Arkitekt konferensdelen: Archus
Arkitekt hotelldelen: Norra Flygeln
Landskapsarkitekt: Mälark
VS-konsult: PB Teknik
El-konsult: Projektel
Ventilationskonsult: PB Teknik
VS-entreprenör: Assemblin VS
Ventilationsentreprenör: Inneväder
Elentreprenör: PMC El i Västerås
Stomentreprenör: Sinnab (hotelldelen) Aros Byggsmide (konferensdelen)
Markentreprenör: Peab Anläggning
Hissentreprenör: MP Lift Sweden
Entreprenadform: Delad entreprenad med SE-Bygg som utförandeentreprenad och SE-Installationer som totalentreprenader
Ersättningsform: Löpande räkning med riktkostnad
Projektkostnad: 460 miljoner kronor exklusive moms