Resecentrumet, som byggts över det nya dubbelspåret nära Södertäljevägen i Strängnäs, är ett delprojekt i utbyggnaden av Svealandsbanan med dubbelspår samt tunnlar på sträckan mellan Strängnäs och Härad som kommer att vara klart hösten 2018. Projektet kommer att öka kapaciteten för tågtrafiken. Tillsammans med Trafikverket är Strängnäs kommun delfinansiärer till resecentrum.
Den officiella invigningen är planerad till den 10 december 2017, klockan 11:11 vilket symboliserar att det är ett dubbelspår som byggs.
Stationsbyggnaden placeras över dubbelspåret med rulltrappor och hissar ner till mittplattformen och utformas med god tillgänglighet för funktionsnedsatta.
Arkitekt till stationshuset är Ettelva Arkitekter.
Byggnaden har en glasfasad med ett arkitektoniskt mönster av stående pelare i en rödaktig nyans. Den rödaktiga färgnyansen knyter an till Strängnäs tradition av röda tegelbyggnader.
Stationsbyggnaden har uppvärmd vänthall, kiosk, café och toaletter. Stationshuset har en solcellsanläggning som ska göra byggnaden självförsörjande på fastighetsel. I och med den nya stationsbyggnaden blir det en säkrare passage mellan tåg, bussar och garage.
Det är en stor utmaning att bygga i en miljö där tågen ska gå som vanligt. Störningarna ska minimeras så att den stora mängd tågpendlare inte behöver göra avkall på bekvämlighet. Även arbetsmiljön ska vara trygg för alla inblandade.
– Även fast vi stört under byggandet så visar en undersökning att 9 av 10 kommuninvånare är mycket positiva till det nya resecentrumet. Det känns otroligt bra säger Leif Haagensen, projektledare vid Trafikverket till Svensk Byggtjänst.
Nu öppnar den komplexa stationsbyggnaden för trafikanterna men hela anläggningen är inte färdig förrän hösten 218.
– Trafikverket, NCC och Strängnäs kommun har arbetat otroligt nära varandra i det här projektet där vi nu färdigställt ett resecentrum som binder ihop tåg-, bil-, cykel-, buss- och gångtrafiken i Strängnäs. En byggnad som verkligen sticker ut och är lite vågad, säger Leif Haagensen.
Monteringen av fasaden, glaspartier monterade i stålstomme, på resecentrum har tagit längre tid än planerat. Arbetena var tekniskt komplicerade. För att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt och för ett bra slutresultat behövde byggtiden förlängas vilket medfört att resecentrum invigs först i december.
Utanför den norra entrén skapas ett mindre torg och där ligger också bussgatan med många hållplatser tänkt att klara av en framtida ökning av busstrafik. Bussgatan får inte trafikeras av privatbilar viket gör att den blir en trygg och säker trafikmiljö samt ger busstrafiken en god tillgänglighet. På busstorget finns solceller på taket.
Det kommer att finnas cykelparkering i anslutning till de två entréerna. Markvärme vid entréerna gör att det blir fritt från snö och halka vintertid.
De 300 parkeringsplatserna i anslutning till resecentrum kommer att utökas med ett underjordiskt garage för 130 bilar och 50 cykelparkeringar. I garaget kommer det att finnas tillgång till 24 stycken laddstolpar för elbilar. Från det underjordiska parkeringsgaraget når man stationsbyggnaden direkt med trappa och hiss. Garaget beräknas öppna för pendlare i början på 2018.