Varan har lagts till i varukorgen
Regeringen säger ja till nya amorteringskrav
Bestämmelser 30 nov 2017
amortering_webb
De tuffare amorteringskraven föreslås träda i kraft den 1 mars nästa år. Foto: Mostphotos
Finansinspektionens förslag på skärpta amorteringskrav har varit mycket omdiskuterat. Nu kommer besked. Regeringen godkänner förslaget.

Svensk ekonomi utsätts för stora risker på grund av att hushållens skuldsättning ökat kraftigt under flera år. Så motiveras det nya beslutet. Under torsdagen meddelade nämligen finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen godkänner Finansinspektionens förslag på ett förstärkt amorteringskrav.

bolund_webb Per Bolund (MP). Foto: Regeringskansliet

– Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, säger ministern i ett pressmeddelande.

De skärpta kraven innebär att en person som tar lån överstigande 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna. Detta utöver de amorteringskrav som finns redan idag. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

Fått hård kritik

De förstärkta kraven har varit mycket kritiserade. Såväl den borgerliga oppositionen som ett flertal myndigheter och Sveriges Byggindustrier har protesterat. Bland annat är det många som befarar att det nu kommer att bli ännu svårare för unga och ekonomiskt svaga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det mesta tyder dock på ett införande. Förslaget är inget som behöver passera riksdagen utan kräver bara ett medgivande från regeringen, vilket är vad som nu skett. När Finansinspektionen sedan fattar beslut om föreskrifterna kan ändringen träda i kraft.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Ekonomi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial