Varan har lagts till i varukorgen
Här är fönstret som är en balkong
Bostäder 2 nov 2017
bloomframe1
Ett bostadshus i Amsterdam har försetts med det flexibla fönstret som blir till en balkong med en knapptryckning. Foto: Bloomframe
En minut. Så lång tid tar det för en ny typ av fönster att förvandla sig till balkong, enligt tillverkaren. Lösningen är ett av flera aktuella exempel där flexibilitet är en viktig del av bostaden.

Balkong eller bara ett stort fönster? Nu går det att få både och. Ett nederländskt företag har tagit fram ett fönster som genom en knapptryckning vecklar ut sig och blir till en balkong. Bloomframe är namnet och syftet är ökad flexibilitet.

Det som i ena stunden är ett stort fönster med rejält ljusinsläpp blir i nästa stund en öppen balkong att kliva ut på. Från att tidigare bara varit en prototyp finns nu lösningen i ett hus i Amsterdam. Byggnaden är ett flerbostadshus. Monteringen gjordes nu i somras och de boende har nu två valmöjligheter för att kunna njuta av utsikten ut mot kanalen nedanför.

Går på en minut

Enligt tillverkaren går förvandlingen på ungefär en minut. Detta sker med en knapptryckning och ett säkerhetssystem gör att det går att öppna och stänga även vid strömavbrott. I fråga om fukt uppges egenskaperna vara de samma som för andra fönster. Vid stängning finns en ränna som leder ut vatten som hamnat på balkongen, enligt tillverkaren.

bloomframe2 Balkongen inifrån. Foto: Bloomframe

Fönstret har fått ett flertal utmärkelser. Även i sociala medier och på tekniksajter har uppmärksamheten varit relativt stor.

Fler flexibla exempel

Tanken med flexibilitet och formbarhet går även att hitta i aktuella lösningar och projekt här hemma. Ett sådant exempel är iValla i Linköping. Huset som är nominerat till Årets Bygge är konstruerat för att kunna förändras. Bland annat går det att flytta dörrar och fönster tack vare unika modulelement i fasaderna.

Ytterligare exempel är White arkitekters ”Drömlägenheten” och Ikano Bostads flexibla lägenhet. I båda fallen går planlösningarna att variera med hjälp av bland annat flyttbara väggar och eluttag.

Fördjupningsmaterial

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Teknik Renoveringar
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

Fördjupningsmaterial