Varan har lagts till i varukorgen

Bygglovsbil ska underlätta bygglovsansökan

Bostäder 24 nov 2017
bygglovsbil_uppsala-kommun_740x413
Bygglovsbilen ska underlätta för boende på landsbygden att få råd och ansöka om bygglov. Foto: Uppsala kommun
I Uppsala kommun har man infört en så kallad bygglovsbil. Den ska underlätta för medborgare på landsbygden att söka bygglov. Under hösten gör bilen en turné i kommunen.

I bygglovsbilen finns bygglovshandläggare som kan ge råd och hjälpa till inför en bygglovsansökan.

Satsning på landsbygden

Bygglovsbilen är en del av Uppsala kommuns satsning på landsbygdsutveckling och ska göra det lättare för personer som bor på landsbygden att söka bygglov.

– Vi är glada över att ha lanserat bygglovsbilen. Det kommer underlätta för många och också för oss på bygglovsenheten att kunna se hur det ser ut på plats och ge råd inför bygglovsansökan utifrån det. Bygglovsbilen är inte bara en bil utan ett uttryck för att kommunen är närvarnade där medborgarna finns, säger Christian Blomberg bygglovschef i Uppsala kommun, till Svensk Byggtjänst.

Turnéplan för hösten

Under hösten har Björklinge, Stavby, Vattholma, Almunge och Ramstalund fått besök av bygglovshandläggare och inspektörer. Det har gett allmänheten en möjlighet att ställa frågor, få råd samt diskutera bygglovshandlingar.

– Bygglovsbilens besök har varit väldigt uppskattat. Kommentarerna från de som besökt bilen är att man är glad över att kommunen tar sig tid att komma ut på plats,  säger Christian Blomberg.

Turnéen fortsätter efter nyår

Efter årsskiftet åker bygglovsbilen ut på en ny turné. Det är ännu inte bestämt till vilka orter det blir. Information kommer att läggas ut på Uppsala kommuns webbplats.

– Bygglovsbilen är en tjänst som kommer att utvecklas i framtiden men vi får ta det steg för steg. En utvecklingsmöjlighet är att det ska kunna gå att boka in ett platsbesök av bilen för att ansöka om bygglov, berättar Christian Blomberg.

Att tänka på inför mötet

För att kunna ge så bra hjälp som möjligt är det bra om man har med sig

  • Fastighetsbeteckning; som man kan söka via adressen i http://kartan.uppsala.se alternativt logga in med e-legitimation och söka på Lantmäteriets webbplats https://lantmateriet.se.
  • Foton och skisser över projektet om det är möjligt.
  • Detaljplanen för området i fråga och fasadritningar som kan beställas från kommunens plan- och byggnadsnämnd.

Alla får hjälp vare sig det är en idé som man funderar över och vad som kräver bygglov eller om man kommit längre i sin planering.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Lov och tillsyn Tillgänglighet
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial