Varan har lagts till i varukorgen

Byggbranschen måste ta metoo-debatten på allvar

urban-webb
Mediebranschen har fått ta emot en rejäl smäll vad gäller sexism och ojämställdhet i samband med #metoo. Men vad kan vi i andra branscher lära oss av detta? Hur ser det ut i till exempel byggvärlden?, säger Urban Månsson, VD Svensk Byggtjänst. Foto: Tobias Sterner
– Medie- och kultursektorn har hittills fått ta den största smällen i samband med #metoo. Men problemen är stora i hela näringslivet. I byggbranschen är kvinnoförnedrande attityder utbredda. Därför startar Svensk Byggtjänst en långsiktig satsning mot sexism och ojämställdhet inom byggsektor under vinjetten ”Jämnt på jobbet”. Och utmanar andra branscher att göra liknande satsningar.
urban_mansson_900
Urban Månsson
Svensk Byggtjänst

DEBATT: Jag kan konstatera att problemen är stora och utbredda i byggsektorn. Det gäller såväl på kontor som på byggarbetsplatser men dessvärre också bland ungdomar på yrkesutbildningar.
I somras uppmärksammades våldsamma, sexistiska och kvinnoförnedrande texter på studentflak från byggutbildningar.

Årets Isabelle-stipendiat, elektrikern Karolina Dahl, uppmärksammade tidigare i år kvinnoförnedrande klotter och machoattityder i sin jobbvardag. Jag har själv haft en rad samtal med kvinnor i byggsektorn som berättat om kvinnoförnedrande attityder och ren mobbing av kvinnliga medarbetare.

Ändå har vi inom byggsektorn arbetat aktivt för att motverka sexism för att locka fler kvinnor till byggindustrin. Byggnads och Byggcheferna har satsat på kampanjen "Stoppa machokulturen". Med Isabelle-stipendiet lyfter vi fram kvinnliga profiler inom byggsektorn. För att peka på ett par exempel.

Ett samhällsproblem på flera plan

Byggbranschen, som skriker efter kompetent arbetskraft, misslyckas att rekrytera från halva befolkningen. Detta är alltså ett samhällsproblem på flera plan. På våra byggen är 99 procent av hantverkarna män. I ledningsposition är bara tio procent kvinnor.
Och den smidiga förklaringen att kvinnor inte söker sig till hantverksyrken kommer ju på skam via Ikano Bostads nya satsning "Hentverkarna" – ett lärlingsprogram för enbart kvinnor. Till 16 platser fick de 311 sökande! Saknas intresse?

Nu gäller det att vi inte släpper taget om denna så viktiga fråga, bara för att något annat ”viktigare” dyker upp.

Långsiktig satsning

Därför kommer Svensk Byggtjänst nu att göra en långsiktig satsning mot sexism och ojämställdhet inom byggsektorn. Vi kommer att lägga särskilda resurser på att kontinuerligt rannsaka och bevaka vad som händer i denna fråga inom byggbranschen. Vilka missförhållanden och utmaningar finns i vår verklighet? Och vilka exempel kan visa på hur det ska vara och hur man når dit? Vi ska kontinuerligt arbeta fram ett material som kan användas för utvecklings- och utbildningsarbete ute bland byggföretagen och i byggutbildningarna.

Vill utmana andra branscher

På detta vis vill vi också uppmana och utmana aktörer i andra branscher att göra samma typ av satsningar. #metoo har visat att det behövs inom akademi, sjukvård, industri, handel, it, finans och alla andra branscher i Sverige. Det behövs satsningar för egen rannsakan, kunskapsspridning och utbildning i era branscher också! Och låt oss stötta och inspirera varandra och samverka för ett arbetsliv med nolltolerans mot sexistiska och ojämställda beteenden och attityder.

Antar ni utmaningen?

Kan vi mötas i april 2018, ett halvår efter att #metoo briserade i Sverige, för att dela med oss till varandra av våra misslyckanden och konkreta framsteg för att motverka sexism och för ett bättre arbetsliv för alla? Kan vi göra en gemensam utvärdering och ny plan i oktober 2018 - ett år efter #metoo slog igenom?
Belöningen för er som antar utmaningen blir inte bara en best practice, utan även möjligheten till ett långsiktigt ansvarstagande och sundare arbetsliv som bär framåt i tiden i alla branscher, från gräsrötter till ledning.

urban_mansson_900
Urban Månsson
Svensk Byggtjänst
Bevaka ämnen i artikeln

Jämställdhet och mångfald Arbetsmiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter