Varan har lagts till i varukorgen

Två vinnare i Sabo:s renoveringstävling

Renoveringar 15 mar 2017
arets-basta-renoveringsprojekt
Stor och liten – men lika mycket vinnare båda två! Krögarvägen 2 i Botkyrka, t v, och Storgatan i Hylte. Fotomontage: Lars Norlin
Det blev dubbelvinnare i årets omgång av Årets Bästa Renoveringsprojekt. Botkyrkabyggen vinner med bidraget ”Fittja People´s Palace” och halländska Bostadsstiftelsen Hyltebostäder med ”Ombyggnad Storgatan”.

Delad vinst, dubbel glädje – när juryn för Årets Bästa Renoveringsprojekt bestämde sig för att kora två vinnare var det för att uppmärksamma två vitt skilda projekt, som båda haft stor framgång och stor betydelse. Prisutdelningen ägde rum igår kväll i Gävle under Sabo:s konferens Fastighetsdagarna 2017.

Goda exempel och inspirationskällor

Botkyrkabyggens renovering av Krögarvägen 2 har hanterat ett nedgånget bostadsområde i huvudstadsregionen med kvarboende och upprustning utan hyreshöjningar. Bostadsstiftelsen Hyltebostäders utmaning låg i att satsa på ombyggnad och renovering av en tom fastighet i en kommun där befolkningen minskar och fastighetsmarknaden är svag.

– Vi är glada att kunna lyfta fram dessa tävlingsbidrag som vinnare eftersom de har så olika förutsättningar och fokus. Samtidigt representerar de båda två byggnadstyper och samhällssituationer som finns över hela landet och där behovet av renovering är stort just nu. De utgör därför goda exempel och inspirationskällor för många fastighetsägare, säger tävlingsansvarige Stefan Björling på Sabo.

Juryns vinnarmotiveringar

Juryns motivering till Bostadsstiftelsen Hyltebostäders Ombyggnad Storgatan: ”Med framtidstro, stolthet och med ansvar för ortens utveckling har företaget omvandlat tomma lägenheter och lokaler till en helt uthyrd byggnad. De har skapat ett målgruppsanpassat innehåll i dessa lägenheter och lokaler samt skapat en ny centrumbild. Denna idé och genomförande kan inspirera till vidare satsningar på orter med liknande förutsättningar.”

Juryns motivering till Botkyrkabyggens projekt Fittja People´s Palace: ”Projektet har på ett innovativt och verklighetsanpassat sätt bildat en användbar modell för företagets, och inte minst resten av Sveriges, fortsatta renoveringsprogram för liknande områden. Med boende i centrum har projektet tagit sin utgångspunkt i just – de boendes – förutsättningar och engagemang. I arbetet finns en tillbakablick på miljonprogrammets kvaliteter som företaget har byggt vidare på. Ansatsen i detta projekt är ’Långt ifrån Lagom’.

Hedersomnämnande

Bidraget Långängen från Familjebostäder i Göteborg får ett hedersomnämnande med motiveringen: 

”Projektet har, förutom valet av ny teknik och hållbarhetstanke, visat förmågan att använda såväl akademisk forskning som genomtänkt boendeanpassning. Företaget har genom moderna tekniska lösningar, trygga och vackra utemiljöer i sin helhet omvandlat området tydligt inspirerat av 50-talet för framtida boende.”

OM Årets Bästa Renoveringsprojekt 2017

Förstapriset går till Bostadsstiftelsen Hyltebostäder; Ombyggnad Storgatan 4 och till Botkyrkabyggen AB; Fittja People´s Palace

Hedersomnämnande tilldelas Familjebostäder i Göteborg AB; Förnyelseprojekt Långängen

Källa: Sabo
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Årets Bästa Renoveringsprojekt 2017

Förstapriset går till Bostadsstiftelsen Hyltebostäder; Ombyggnad Storgatan 4 och till Botkyrkabyggen AB; Fittja People´s Palace

Hedersomnämnande tilldelas Familjebostäder i Göteborg AB; Förnyelseprojekt Långängen

Källa: Sabo