Varan har lagts till i varukorgen
Seminarieturné för en giftfri vardag
Arbetsmiljö 17 mar 2017
kemikalier i labglas_gergely-zsolnai_740x413
Upphandlingsmyndigheten och Kemikalieinspektionen delar med sig av kunskap och erfarenheter om kemikaliesmart upphandling. Foto: Gergely Zsolnai
Upphandlingsmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna startar tillsammans en seminarieturné landet runt under 2017 och 2018 med fokus på bland annat kemikaliesmart upphandling.

Turnén om kemikaliesmart upphandling kommer att göra totalt 21 stopp/utbildningsdagar under sin tvåårsturné.

Stort intresse för giftfri miljö

– Turnén är ett led i att möta det stora intresset som finns i många kommuner för en giftfri miljö och en giftfri vardag. Genom att exempelvis ställa kemikaliekrav vid offentlig upphandling kan kommunerna minska riskerna för att barn och unga utsätts för skadliga kemikalier vardagen, säger Susan Strömbom, Kemikalieinspektionens projektledare för kommunnätverket för en giftfri vardag, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen och Upphandlingsverket kommer att dela med sig av kunskap och erfarenheter om bland annan kemikaliesmart upphandling under turnén.

Förebyggande arbete för att minska risker med kemikalier

Kemikalieinspektionen berättar om hur man kan arbeta förebyggande för att minska riskerna med miljö- och hälsofarliga kemikalier, samt om vilka kemikalieregler som finns för olika produktområden. Upphandlingsmyndigheten visar hur kommuner, landsting och regioner kan ställa kemikaliekrav vid offentlig upphandling och hur kraven kan följas upp.

Första seminariet 8 mars

Det första seminariet äger rum i Malmö onsdagen den 8 mars 2017. Turnén går sedan vidare till Halmstad torsdagen den 9 mars. Närmast därefter följer datum i Luleå (21 mars), Umeå (22 mars), Linköping (5 april) och Nyköping (6 april).
Anmälningar till seminarierna görs via länsstyrelsernas webbplatser (Se länk under Fördjupningsmaterial).

Seminarierna vänder sig till alla som arbetar med eller beslutar om upphandling och inköp i offentlig sektor, till exempel upphandlare, inköpare, leverantörer, projektledare, miljö- och kemikaliesamordnare, miljö- och kemikaliestrateger, chefer och politiker.

–Vi ser samverkan och ett integrerat arbetssätt som en framgångsfaktor i arbetet med att identifiera och följa upp rätt krav för en giftfri vardag. Under seminarieturnén ser vi fram emot att berätta om vilket stöd som finns och att skapa intressanta och lärorika diskussioner kring roller och ansvar, säger Anette Svensson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten i ett pressmeddelande.

 

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Bestämmelser Upphandling
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter