Utländska It-spioner hade gjort förberedelser för att slå ut den svenska infrastrukturen såsom elnät och olika kommunikationssystem. Det avslöjade Försvarets Radioanstalt för SVT för en tid sedan.
Konsekvenserna om det svenska elnätet slogs ut skulle bli mycket dramatiska, menar Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät. Vi har byggt upp ett allt mer sårbart samhälle som är beroende av att elen fungerar, särskilt i krissituationer.
Sverige befinner sig nu i ett nytt säkerhetspolitiskt läge och regeringen har beslutat att den svenska totalförsvarsplaneringen ska återupptas.
Post- och telestyrelsen, PTS, har som säkerhetsskyddsstödjande myndighet ett samlat ansvar för området elektronisk kommunikation.
För att öka förmågan vid hot mot landets säkerhet planerar Post- och telestyrelsen att i samarbete med Säkerhetspolisen genomföra en omfattande utbildning för säkerhetsskyddschefer som arbetar inom sektorn elektronisk kommunikation.
Utbildningen har som mål att:
Utbildningen genomförs under våren av Institutet för högre totalförsvarsutbildning vid Försvarshögskolan i Stockholm, på uppdrag av PTS och Säpo.
Utöver denna utbildning har Post- och telestyrelsen ett bredare uppdrag att ta fram olika utbildnings- och övningsstrategier för åren 2017-2021. Sektorn för elektronisk kommunikation ska kunna hantera alla typer av händelser, från kriser orsakade av extraordinära händelser till höjd beredskap och krig.
Det sista året 2021 kommer att fokusera på att göra en utvärdering av krisberedskapsförmågan i sektorn för elektronisk kommunikation.
Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, tycker att vi bör fundera på att framöver på olika sätt göra oss mindre elberoende. Till exempel genom att bygga ut den reservkraftsförsörjning som finns idag på exempelvis sjukhusen så att myndigheter och företag inte slås ut lika lätt om de inte har tillgång till el.
Att det finns svagheter i det svenska elnätet blev tydligt när Svenska Kraftnät bad Försvarets Radioanstalt, FRA, att undersöka det svenska stamnätet. Vid de tester man gjorde visade det sig att det var för enkelt att ta sig in i systemet.
Efter detta har Svenska Kraftnät beslutat sig för att förnya systemet och ett nytt drifts- och övervakningssystem har tagits i bruk.