Varan har lagts till i varukorgen
Stort intresse för Elfack
Belysning 15 maj 2017
Många intresserade studerar utbudet på årets Elfack i Göteborg.
Det var stundtals trångt mellan utställarnas montrar på årets upplaga av Elfack. Foto: Manfred Otterheim
Över 430 utställare från ett femtiotal länder visade sina produkter och lösningar på Elfack 2017.

Nordens största mötesplats för framtidens el- och energimarknad, Elfack 2017, gick av stapeln 9 till 12 maj i Göteborg. Tusentals besökare valde att ta del av vad utställarna hade att erbjuda.

ABB satsade stort och stoltserade med mässans största monter på över 500 kvadratmeter, centralt i B-hallen.
Där presenterade man framtidens teknik för elnät, industrier och städer med fokus på digitala lösningar, under samlingsnamnet ABB Ability.
Passande nog visade man även upp nyheter och produktlösningar inom brandskydd, solenergi och elbilsladdning som möter kraven i de nya elinstallationsreglerna som SEK lanserade under mässan.

Digert seminarieprogram

Områdena kraft, belysning och el hade varsin scen där det under veckan kontinuerligt genomfördes seminarier inom en rad intressanta områden.
Bland annat talade Johan Röklander, engagerad ljusdesigner från WSP Ljusdesign, om etik och ekologi i belysning. Han pekade på vikten av att släcka ner belysningen när den inte behövs, både för att spara energi och för att minska påverkan på de djur som störs av ljusnedsmutsningen.

Installatörsföretagens Fredrik Sjödin redogjorde för den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft den 1 juli i år. Enligt honom är det av största vikt att beställarna i framtiden kontrollerar att elfirmorna de anlitar är registrerade på Elsäkerhetsverkets hemsida och att de har ett egenkontrollprogram.

– Beställaransvaret är otroligt viktigt för att vi ska få det här att gå runt, och här måste vi alla hjälpas åt, säger Fredrik Sjödin.

Flera lanseringar

Ett antal lanseringar skedde under veckan och förutom de nya elinstallationsreglerna från SEK passade KNX Sweden på att lansera sin nya installatörshandbok vid en rad frukostmöten.

– Efter att vi lanserat konsulthandboken för två år sedan fick vi förfrågan från branschen om att göra en handbok även för de som ska installera och det är det vi nu gör, säger Rikard Nilsson, president KNX Sweden.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Elinstallation Teknik
Fackområden

El & Tele
Fler nyheter