Varan har lagts till i varukorgen
Kommunen riskerar böter i miljonklassen
Bestämmelser 17 maj 2017
tierp_vegavallen
Risk för böter för Tierps kommun när avtal för om- och tillbyggnad av Vegavallen skrevs utan föregående annonsering. Foto: Bert Eriksson
Konkurrensverket kräver Tierps kommuns fastighetsbolag på 2,5 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Konkurrensverket anser att de bröt mot upphandlingsreglerna vid ombyggnaden av Vegavallen.

Konkurrensverket menar att Tierps Kommunfastigheter AB:s avtal avseende om- och tillbyggnad av Vegavallen var en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket har därför lämnat in ett krav till förvaltningsrätten i Uppsala att kommunens fastighetsbolag ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

– Vi gör bedömningar vid varje tillfälle om man ska göra en upphandling. Vi gör upphandlingar på större jobb men har också ramavtal med tre firmor, vilket betyder att vi kan göra vissa beställningar direkt utan att behöva upphandla, sa Roger Kjettselberg, vd på Tierpsbyggen i en intervju med Uppsala Nya Tidning.

Felaktig upphandling

Enligt Konkurrensverket har Tierps Kommunfastigheter AB på ett felaktigt sätt använt sig av ett ramavtal för byggtjänster när bolaget ingick avtalet. Konkurrensverket anser att ramavtalet inte omfattar varken inköp i den storleksordningen eller den typ av arbeten som det var frågan om.

– Kommunen har inte gjort något fel när man valde att inte göra offentliga upphandlingar och vi kommer inte att ändra på några rutiner, sa Roger Kjettselberg.

Konkurrensverket pekar på att avtalet har ett värde på 35 miljoner kronor och det är därmed en otillåten direktupphandling. Tierps Kommunfastigheter AB skulle ha annonserat ut kontraktet så att fler leverantörer hade fått chansen att lämna anbud.

Allvarligt med överträdelser av upphandlingsregler

– Otillåtna direktupphandlingar är allvarliga överträdelser av upphandlingsreglerna. Med konkurrensutsättning ökar möjligheterna för att det är det bästa och mest förmånliga kontraktet som skrivs. Det är bra för skattebetalarna och för konkurrensen, säger Konkurrensverkets tf. generaldirektör Karin Lunning i ett pressmeddelande.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Juridik Upphandling
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial