Planeringen av nya bostäder ska bli mer effektiv i kommunerna. Det är åtminstone sytet med ett regeringsförslag som nu klubbats i riksdagen. Svensk Byggtjänst har tidigare berättat om förslaget som innebär ett flertal ändringar i plan- och bygglagen, PBL.
I och med riksdagsbeslutet börjar lagändringarna att gälla den 1 juli i år. Bland annat är förhoppningen att handläggningstiderna nu ska bli kortare genom att kommuner redan i tidigt skede får tydligt besked från länsstyrelsen gällande statliga intressen.
Detta ska i sin tur leda till en minskning av kommuners och exploatörers så kallade förgävesplanering, det vill säga sådan planering som visar sig vara i onödan.
Även beslutsfattandet förenklas till viss del. Lagändringarna innebär nämligen att fler beslut om detaljplaner kan tas direkt i kommunstyrelse eller byggnadsnämnd i stället för att gå genom kommunfullmäktige. Större planer ska dock antas i kommunfullmäktige även fortsättningsvis.
Samtidigt blir det fler undantag från kravet på bygglov i PBL. För privatpersoner handlar det till exempel om att bygga balkong eller burspråk i en- och tvåbostadshus.
Ytterligare undantag gäller bland annat att uppföra väderskydd för kollektivtrafiken samt mindre byggnader på allmän plats där kommunen är markägare.