Varan har lagts till i varukorgen
Riksdagen sa ja till förenklingar i PBL
Bestämmelser 31 maj 2017
partiledardebatt-webb
Efter ett riksdagsbeslut är det nu klart att regeringens förslag för PBL blir verklighet. Foto: Melker Dahlstrand
Snabbare beslutsvägar och fler undantag från krav på bygglov ska främja bostadsbyggandet, enligt ett regeringsförslag. Nu har riksdagen röstat för lagändringarna. Den 1 juli träder de i kraft.

Planeringen av nya bostäder ska bli mer effektiv i kommunerna. Det är åtminstone sytet med ett regeringsförslag som nu klubbats i riksdagen. Svensk Byggtjänst har tidigare berättat om förslaget som innebär ett flertal ändringar i plan- och bygglagen, PBL.

I och med riksdagsbeslutet börjar lagändringarna att gälla den 1 juli i år. Bland annat är förhoppningen att handläggningstiderna nu ska bli kortare genom att kommuner redan i tidigt skede får tydligt besked från länsstyrelsen gällande statliga intressen.

Detta ska i sin tur leda till en minskning av kommuners och exploatörers så kallade förgävesplanering, det vill säga sådan planering som visar sig vara i onödan.

Snabbare beslut

Även beslutsfattandet förenklas till viss del. Lagändringarna innebär nämligen att fler beslut om detaljplaner kan tas direkt i kommunstyrelse eller byggnadsnämnd i stället för att gå genom kommunfullmäktige. Större planer ska dock antas i kommunfullmäktige även fortsättningsvis.

Samtidigt blir det fler undantag från kravet på bygglov i PBL. För privatpersoner handlar det till exempel om att bygga balkong eller burspråk i en- och tvåbostadshus.

Ytterligare undantag gäller bland annat att uppföra väderskydd för kollektivtrafiken samt mindre byggnader på allmän plats där kom­munen är markägare.

 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Juridik Lov och tillsyn
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial