DEBATT: Vi står inför stora, akuta behov av renovering av efterkrigstidens byggnader som har passerat sin tekniska livslängd. Vi behöver också fördubbla renoveringstaketen för att nå energimålet 2050.
Tack vare digitaliseringen har vi möjlighet att hitta och använda underutnyttjade resurser som aldrig förr. Delningstjänster gör att bostäder och lokaler används i mycket högre utsträckning än tidigare och minskar därmed miljöpåverkan.
Att börja mäta energianvändning per nytta – det vill säga per boende, skolelev, kontorsplats, användare, kund, behandlad patient – i stället för per kvadratmeter, kan också vara ett första steg mot mer samutnyttjande av yta.
Detta är lösningar som vi behöver utveckla ännu mer, det slår en rad forskare, fastighetsägare och arkitekter fast i en gemensam debattartikel publicerad i Dagens Samhälle 29 maj 2017.
Olof Andersson, vd och ägare till privata fastighetsbolaget Trianon och en av artikelförfattarna, menar att vi måste resurshushålla:
– Varför ska vi bygga nytt när vi har fastigheter som står tomma? Här i Malmö har vi gott om vakanta kontor som vi kan bygga om till bostäder. Att ha tomma lokaler stående vinner ingen på, menar Olof Andersson.
Här i Malmö har vi gott om vakanta kontor som vi kan bygga om till bostäder. Att ha tomma lokaler stående vinner ingen på.
Fastighetsbolaget Trianon köpte tidigare i år shoppingcentret Entré som vid tillfället var uthyrt endast till 45 procent. När köpet går igenom den 26 juni tar Olof Andersson ett nytt grepp och vill utveckla både aktiviteter och kultur jämte lokal shopping. Han utesluter inte att en del av lokalytan skulle kunna byggas om till bostäder.
Med en fyrstegsprincip, inspirerad av Trafikverket, lyfter de sju artikelförfattarna fram hur nya förutsättningar möjliggör effektivisering av ytor och resurser i en uppmaning till beslutsfattare inom stat, kommuner, bygg- och fastighetsbolag.
De menar att behovet bör mötas i följande ordning:
1 Minska. Behovet av yta minskar i och med digitaliseringen. Hemma minskar antalet böcker, papper, filmer och skivor. Butiker övergår alltmer till e-handel.
2 Effektivisera och intensifiera. Både kontorsytor och bostäder kan utnyttja sina ytor mer. I flerfamiljshus genom att ha gemensamma gästrum, kök och sällskapsutrymmen. I handeln genom ”pop-up stores”. I skolor genom att använda lokalerna även utanför skoltid.
3 Bygg om. Anpassa befintliga byggnader, bygg om vindar och förrådsytor eller bygg om bostäder till kontor eller tvärt om. Man kan också skapa flexibla ytor som utmanar gränserna mellan bostad, kontor och handel, samt skapa större flexibilitet för att över tid kunna anpassa befintligt boende efter livets skiften.
4 Bygg nytt. Bygg på! Nybyggnad kommer in som det sista steget, och kan med fördel göras genom att bygga på en eller två våningar på befintliga byggnader eller parkeringsgarage. I ett läge av så stort bostadsbehov som vi har nu är detta en viktig åtgärd. Ta i beaktande att de ytor som skapas kan användas effektivt och är flexibla för framtida behov.
– Vi behöver förtäta våra städer. Då är det bättre att bygga på höjden innan vi tar värdefull jordbruksmark i anspråk, säger Olof Andersson.
Opinionstexten publicerades i Dagens Samhälle 29 maj 2017 och var undertecknad av:
I en debatt i Dagens Samhälle den 29 maj 2017 skriver sju forskare, fastighetsägare och arkitekter om vinsterna med att effektivisera användningen av befintliga ytor.
Opinionstexten publicerades i Dagens Samhälle 29 maj 2017 och var undertecknad av:
I en debatt i Dagens Samhälle den 29 maj 2017 skriver sju forskare, fastighetsägare och arkitekter om vinsterna med att effektivisera användningen av befintliga ytor.