Det är inte klart var testbädden ska placeras, men ett förslag är att Göteborg ska få det stora, nationella testlabbet för elfordon.
Forskningsinstitutet Rise har nu fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en ny nationell forskningsmiljö ska kunna se ut. De kommer att göra en förstudie om elbilsprojektet och räknar med att projektet kommer att kosta minst en halv miljard kronor.
– Sverige ska vara ett av de länder som leder utvecklingen mot elbilar. Gör vi den här utvecklingen snabbare än våra konkurrentländer ser jag stora förutsättningar för ökad export och fler jobb inom svensk industri, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, i en artikel i Göteborgsposten.
Fordonsindustrin genomgår just nu en radikal omvandling. Forskningssatsningen som nu planeras är tänkt att göra Sverige världsledande inom elektromobilitet, det vill säga fordon som har elektriska motorer för drivning.
Förutom regeringen är Volvo, Scania och forskningsföretaget Cevt partners i elbilsprojektet. Syftet med satsningen är att alla parter ska bidra till en gemensam kraftsamling för att stärka forskning och utveckling inom området elekrifierade fordon. Samt på sikt även hjälpa regeringen klara klimatmålen med lägre utsläpp av koldioxid.
I den fullskaliga testbädden kommer man att ha utrustning för att testa allt från de minsta beståndsdelarna i batterier, ner på cellnivå, vidare till hur man bygger ihop det till batteripack, berättar Lars Stenqvist, teknisk direktör på AB Volvo, som välkomnar initiativet.
Lars Stenqvist menar att det är viktigt att man får rätt utrustning men också att man får en utrustning som kan byggas på över tiden, eftersom de här teknikerna rör sig mycket. Man får inte bygga fast sig, utan måste bygga in en flexibilitet.
Det har pratats om att man ska kunna testa allt från komponenter till kompletta fordon och kunna täcka in både personbilar och tunga fordon – det innebär att det är en ganska lång önskelista som man måste komma överens om, säger han.