Varan har lagts till i varukorgen
Digitaliserad avfallssortering med robot
Avfall 14 jun 2017
Robot som sorterar byggavfall. carl-f-robot_-carl-f-740x413
Robotsortering ökar andelen byggavfall som kan återvinnas i stället för att förbrännas. Foto: Carl F
Genom att digitalisera avfallssorteringen så ökar det Malmöbaserade familjeföretaget Carl F andelen avfall som kan återvinnas. Även andelen brännbart avfall har minskat kraftigt sedan robotsorteringen infördes.

Familjeföretaget Carl F hanterar främst avfall från byggindustrin i sydvästra Skåne och tar emot cirka 30 000 – 40 000 ton varje år. Hälften går till materialåtervinning och resten till förbränning.

Automatisk robotsortering

För mycket avfall förbränns i Sverige idag. Förbränning av avfall räknas som energiåtervinning men Carl F tyckte att man borde kunna ta reda på mer användbart material i avfallet.

Företaget investerade i en avfallssorteringsrobot (Carl-Robot). Maskinen kommer från finska Zenrobotics och kan sortera metall, trä, plast och sten. Roboten består av ett löpande band, kameror, sensorer och två robotarmar med fyra nedkastluckor var. Avfallet transporteras på bandet, kamerorna läser av och analyserar så att robotarmarna vet vilken typ av avfall det är och i vilket fack det ska placeras.

Roboten kan tränas och bli bättre på att skilja på olika material. Mjukvaran som roboten använder gör det möjligt att urskilja ett antal olika plaster och trämaterial.

Sorteringen pågår 18 timmar per dygn och maskinens två armar kan göra 4 000 plockningar i timmen. Anläggningen drivs av eget vindkraftverk.

Roboten minskar energibränslet

I full drift minskar det brännbara avfallet och tillför alltså ytterligare material till kretsloppet.

– Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, säger Carl Fredrik Jönsson i en intervju till Fastighetstidningen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Avfall Hållbarhet Miljö Renoveringar Sanering
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial