Familjeföretaget Carl F hanterar främst avfall från byggindustrin i sydvästra Skåne och tar emot cirka 30 000 – 40 000 ton varje år. Hälften går till materialåtervinning och resten till förbränning.
För mycket avfall förbränns i Sverige idag. Förbränning av avfall räknas som energiåtervinning men Carl F tyckte att man borde kunna ta reda på mer användbart material i avfallet.
Företaget investerade i en avfallssorteringsrobot (Carl-Robot). Maskinen kommer från finska Zenrobotics och kan sortera metall, trä, plast och sten. Roboten består av ett löpande band, kameror, sensorer och två robotarmar med fyra nedkastluckor var. Avfallet transporteras på bandet, kamerorna läser av och analyserar så att robotarmarna vet vilken typ av avfall det är och i vilket fack det ska placeras.
Roboten kan tränas och bli bättre på att skilja på olika material. Mjukvaran som roboten använder gör det möjligt att urskilja ett antal olika plaster och trämaterial.
Sorteringen pågår 18 timmar per dygn och maskinens två armar kan göra 4 000 plockningar i timmen. Anläggningen drivs av eget vindkraftverk.
I full drift minskar det brännbara avfallet och tillför alltså ytterligare material till kretsloppet.
– Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, säger Carl Fredrik Jönsson i en intervju till Fastighetstidningen.