Vid halvårsskiftet är det en rad förändringar i plan- och bygglagen, PBL, som börjar gälla. Svensk Byggtjänst har skrivit om merparten tidigare men innan det är dags att gå på semester kan det vara bra med en påminnelse.
Det var under våren som riksdagen fattade beslut om de flesta av ändringarna. Syftet är främst att underlätta bostadsbyggande. Bland annat ska det nu bli möjligt att genomföra fler åtgärder utan krav på bygglov.
Exempelvis handlar det om undantag för till exempel balkonger, burspråk eller en skorsten som sticker upp från taket.
Jag tror tyvärr att effekterna blir på marginalen
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är dock tveksam till om undantagen från bygglovskrav kommer att ha några större effekter i fråga om bostadsbyggande.
– Man skulle naturligtvis kunna tänka sig att bygglovshandläggarna får mer tid över när de slipper sådana här mindre ärenden som det rör sig om men jag tror tyvärr att effekterna blir på marginalen, säger Björn Wellhagen till Svensk Byggtjänst.
Han är heller inte övertygad vad det gäller övriga förändringar som nu träder i kraft. Bland annat gäller detta det som kallas delegation av beslut om detaljplaner samt länsstyrelsens planeringsbesked till kommunen.
– I fråga om PBL har det ju redan skett en hel del förändringar och mest betydelsefullt just nu skulle egentligen vara att försöka se till så att tillämpningen blir densamma över hela landet, säger Björn Wellhagen.
Det är inte bara i PBL det sker förändringar den 1 juli. I tisdags offentliggjorde Boverket äntligen de nya nära-nollenergireglerna i Boverkets byggregler, BBR.
Ändringarna handlar främst om att byggnadens energiprestanda fastställs på ett nytt sätt. Energikraven behålls oförändrade.
I BBR ändras även kraven för fastbränsleeldning. Bland annat skärps kraven på utsläpp från fastbränslepannor och rumsvärmare, exempelvis braskaminer, och krav på lägsta verkningsgrad införs.
En annan ändring som införs den första juli i år gäller Boverkets allmänna råd om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS. Enligt plan- och byggförordningen, PBF, måste vissa byggtekniska åtgärder som inte kräver bygglov anmälas till byggnadsnämnden. I VÄS förtydligar Boverket vilka åtgärder detta gäller.
Hittills har rådet endast omfattat åtgärder på brandskyddsområdet, men nu har Boverket utökat rådet med förtydliganden om vad som är väsentliga ändringar inom ventilationsområdet. Från och med halvårsskiftet gäller därmed de nya råden VÄS 3.