Varan har lagts till i varukorgen

Sveriges första elväg ett bra konkurrensmedel

elvagen
Syftet med elvägsprojektet är att undersöka möjligheterna för hur delar av den tunga fordonstrafiken i Sverige kan ersättas av klimatvänligare alternativ. Foto: Niklas Larsson/Siemens
Sveriges och världens första elväg invigdes i juni förra året. Sedan dess har det gått över förväntan. – Nu fortsätter vi med nästa steg i projektet. För oss som region är elvägen ett bra konkurrensmedel.

Det säger Magnus Ernström, projektledare vid Region Gävleborg, när han ska sammanfatta läget för projektet ett halvår efter invigningen.

Demosträckan som testkörs i Gästrikland är världsunik eftersom den ligger på en allmän väg. Detta har gjort att man har haft många studiebesök från hela världen, exempelvis från Japan, Holland, Italien, Norge och Finland.

– Man är oerhört imponerad över att vi har lyckats med detta på allmän väg utan dispens, att vi har byggt elvägen inom den befintliga lagstiftningen. Det har väckt stort intresse.

Testa och utveckla tekniken

Än så länge är det bara en lastbil som trafikerar den två kilometer långa elvägen längs med E16 väster om Sandviken. Men under det kommande halvåret kommer det att vara två stycken hybridlastbilar som dagligen trafikerar sträckan. Men bara en vecka i månaden. Resten av tiden ägnas åt att undersöka och serva lastbilarna och att testa tekniken som ju ingår i ett större forskningsprojekt.

Demonstrationsperioden pågår mellan juni 2016 och december 2017. Trafikverket, Energimyndigheten och Vinnova har upphandlat en rapport för hur det svenska vägtransportsystemet ska fortsätta att utvecklas i framtiden och om elväg för tung fordonstrafik är det bästa alternativet.

Ett komplement till järnvägen

Elvägen ska ses som ett komplement till järnvägen som är fullbelagd, både med persontrafik och godstrafik. Med hjälp av elvägen kan man kapa toppar som järnvägen inte klarar av.

– Man kan nog säga att allt gått oförskämt bra. Men visst har vi haft lite problem så det finns saker att arbeta vidare med. Vi vill ju utveckla tekniken hela tiden, det är ju en del av syftet med projektet.

Som exempel nämner Magnus Ernström att pantografen ibland har haft lite svårt att hitta ledningen vid vissa typer av dimma och vid väldigt kraftiga snöfall. Men nu vet man vad det beror på och håller på att lösa det.

Det som framför allt har fungerar mycket bra är interaktionen med den övriga trafiken. En av de vanligaste frågorna man får är om det överhuvudtaget körs någon ellastbil längt elvägen. Få tycks lägga märke till den överhuvudtaget.

Stora Enso fått fullskaligt åtagande

I slutet av förra året började Stora Enso transportera gods "på riktigt" och inte bara på testbasis på den nya elvägen. Företaget har transporterat kartonger från Fors Bruk i Dalarna till Gävle Hamn. Från början var det meningen att Stora Enso skulle transportera på testbasis ett tag, men det hela har nu utvecklats till ett fullskaligt åtagande med 10 000 ton kartonger per år.

Göra elvägen upphandlingsbar

Under våren kommer den stora utmaningen att göra elvägen upphandlingsbar, berättar Magnus Ernström.

Nu när det finns tillräckligt beprövad teknik har det börjat dyka upp andra projektpartners som vill titta på frågan.

– Det måste finnas konkurrens, det är viktigt. Sen skulle vi vilja ha en utökad demonstration till hela mellansverige. Vi vill bevisa att den här tekniken kan bära sig själv ekonomiskt, att det finns tillräckligt med gods i mellansverige som ska transporteras och som inte får plats på järnvägen idag.

Inte bara ett näringslivsprojekt

–Vi har betraktat det här i första hand som ett näringslivsprojekt. Men det är lika mycket ett miljöprojekt, vilket lätt glöms bort eller tas för givet ibland. Nu får vi ett både ekonomiskt fördelaktigt system för tunga transporter som dessutom är helt utsläppsfritt. 

FAKTA Så fungerar elvägen

På hybridlastbilen monteras en strömavtagare bakom hytten och kopplas in på lastbilens ordinarie framdrivningssystem. En strömavtagare på lastbilens tak matar ström till ett elhybridsystem. Strömavtagaren på lastbilen kan koppla upp sig automatiskt i hastigheter upp till 90 km/h. När lastbilen sedan lämnar det elektrifierade nätet övergår den till sitt dieselhybridsystem.

Källa: Region Gävleborg
Bevaka ämnen i artikeln

Transportsystem Teknik Projektering Elproduktion
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Så fungerar elvägen

På hybridlastbilen monteras en strömavtagare bakom hytten och kopplas in på lastbilens ordinarie framdrivningssystem. En strömavtagare på lastbilens tak matar ström till ett elhybridsystem. Strömavtagaren på lastbilen kan koppla upp sig automatiskt i hastigheter upp till 90 km/h. När lastbilen sedan lämnar det elektrifierade nätet övergår den till sitt dieselhybridsystem.

Källa: Region Gävleborg